Ultimate magazine theme for WordPress.

OSVRT: Kolinda Grabar-Kitarović i Dayton 2

36

Inicijativa hrvatske predsjednice, gđe. Kolinde Grabar-Kitarević, usmjerena ka najvišim američkim i evropskim zvaničnicima, „za izmjenu Dejtonskoj mirovnog sporazuma i uspostavljanje Bosne i Hercegovine kao u potpunosti funkcionalne države“ je za pohvalu. Posebno zbog činjenice da inicijativa dolazi u pravo vrijeme, vrijeme kad se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnim „referendumskim“ izazovima i prijetnjama, koje ugrožavaju sam njen opstanak.

\r\n

Piše: Doc.dr. Selma Delalić

\r\n

Zbog nemogućnosti postizanja unutrašnjeg konsenzusa o ključnim političkim pitanjima, Bosni i Hercegovini je itekako potrebna ne samo pomoć, nego odlučno vođstvo međunarodne zajednice na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO savez i reformama koje na tom putu treba provesti, kako bi, u konačnici, postala istinski funkcionirajuće demokratsko društvo, čemu svi u BiH, bar deklarativno, težimo. Stoga, ne treba posebno napominjati da je jednakopravnost svih naroda i građana jedan od osnovnih stubova demokratskog društva.

\r\n

U tom kontekstu, zaista raduje spremnost i opredijeljenost naših susjeda ka uspostavljanju jednakopravnosti svih naroda na cijeloj teritoriji naše države, pa tako i jednakopravnosti Bošnjaka u Stocu; Bošnjaka i Srba u Mostaru i Hrvata u Banja Luci.

\r\n

Za nadati se samo da će euroatlantska zajednica prepoznati ozbiljnost trenutka u našoj zemlji i moguće vrlo negativne posljedice retrogradnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini, ne samo po nas same, nego i po cijeli region, ali i širu evropsku zajednicu, ako ništa a ono iz osjećaja solidarnosti budući da iste ove „referendumske“ prijetnje ozbiljno tresu temelje Evropske unije. Istovremeno se nadamo da će se naši susjedi baviti pitanjima BiH taman onoliko koliko dozvoljavaju ustavi i zakoni naših zemalja, te međunarodne norme i standardi.