Ultimate magazine theme for WordPress.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije uputilo novi poziv na saslušanje Miloradu Dodiku

33

Predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku još uvijek nije upućen drugi poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji se odnosi na sprovođenje referenduma u RS-u, ali je planirano da poziv bude upućen uskoro, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.

\r\n

Predsjednik RS-a ranije je poručio da neće burno reagovati na “pritiske iz Sarajeva”, jer ne želi dovoditi u pitanje manji bh. entitet.

\r\n

“Odazvat ću se na pozive Tužilaštva BiH, ali izjavu mogu dati samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, uz prisustvo bh. tužioca. U Sarajevo neću, a na kraju će se vidjeti da tu nema nikakvih elemenata odgovornosti i krivice”, poručio je Dodik.

\r\n

Tužilaštvo BiH već je ranije uputilo Dodiku poziv na saslušanje, na koji se on nije odazvao. Iz državnog tužilaštva ranije su demantovali da je Dodik uslovio Tužilaštvo BiH osiguravanjem blindiranog vozila, helikoptera i obećanjem da neće biti uhapšen u zamjenu za davanje iskaza u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu.

\r\n

Ako se predsjednik RS-a neopravdano ne pojavi na saslušanju, Tužilaštvo BiH ima pravo izdati nalog za njegovo privođenje.

\r\n

Tužilaštvo BiH prije desetak dana počelo je saslušavanje članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u u svojstvu svjedoka. Za sutra je planirano saslušanje još troje svjedoka, koji su bili članovi Komisije za referendum i to Perica Bundala (PDP), Nedeljka Glamočaka (SDS) i Davora Šešića (SDS).

\r\n

Ipak, sva pažnja je usmjerena na naredni potez Tužilaštva BiH, ukoliko Milorad Dodik bude ignorisao i drugi poziv na saslušanje u zgradi tužilaštva u Sarajevu.