Ultimate magazine theme for WordPress.

Zašto propada Dom mladih u Tuzli?

69

Dom mladih Tuzla godinama je bio ustanova koja je bila važan segment svih zbivanja vezanih za život mladih u ovom gradu, kulturna zbivanja i umjetničke manifestacije. Ova ustanova bila je i glavno okupljalište mladih ljudi, sve dok politika nije odlučila da na čelo menadžmenta postavi podobnog a ne sposobnog menadžera.

\r\n

Već dvije godine na čelu ove kulturne ustanove nalazi se izvjesna Samira Glavinić, kadar tadašnje Narodne stranke Radom za boljitak, a danas Tuzlanske alternative. Od njenog dolaska do danas, Dom mladih Tuzla nije zabilježio nijedan značajniji projekt, a odnosi u samoj ustanovi su na rubu propasti.

\r\n

Novoimenovana direktorica se u toku svog mandata još nijednom nije pojavila u medijima kako bi afirmisala rad ove ustanove. Pokušali smo doznati razlog, i ostali smo, blago je reći, šokirani. Naime, gospođa Glavinić ne pojavljuje se u medijima jer ima probleme sa kojima bi se morao pozabaviti kakav dobar logoped.

\r\n

Problem izbjegavanja javnog nastupa direktorice je taj što ne uspijeva izgovoriti riječ „Kaleidoskop“. Alternativni naziv koji direktorica Glavinić koristi za tuzlansko kino je „Kaledioskop“, te je moguć i krajnji potez menadžerice – promjena naziva kina. Ali, krajnju odluku će donijeti dok se „konstatuje“ sa saradnicima.

\r\n

Novoimenovani Upravni odbor Doma mladih Tuzla od direktorice Glavinić uporno traži da konačno počne sa aktivnostima koje će ovu ustanovu vratiti na noge i afirisati sadržaje koji su svojstveni za Dom mladih. Kako doznajemo, ista izbjegava poduzeti bilo kakve korake, da li zbog neznanja ili zbog bezobrazluka.

\r\n

Zanimljiva je činjenica da je nakon dobijanja konkretnih zaduženja od strane Upravnog odbora, direktorica otvorila bolovanje. Toliko je skrhana bolešću, u sred bolovanja, na svom profilu objavila video snimak na kojem profesionalno izvodi grčki tradicionalni ples „Sirtaki“. Javna promocija njenih vještina u plesu „Sirtakija“ možda je i pokušaj dokazivanja da direktorica ipak ima bilo kakve, pa makar i one najmanje veze sa – kulturom i umjetnošću.

\r\n

I dok Samira Glavinić u sred bolovanja igra „Sirtaki“, Javna ustanova „Dom mladih“ drži zatvorena vrata za sva zbivanja svojstvena za njeno djelovanje. Na potezu je Upravni odbor, Sindikat, ali i tuzlanska javnost koja svakako mora dati svoj doprinos spašavanju jedine ustanove mladih u našem Gradu.

\r\n

Pogledajte sjajnu izvedbu “Sirtakija” od strane umjetnice Samire Glavinić na linku ispod.

\r\n

https://www.facebook.com/sehic.samir/videos/1110094062399847/