Ultimate magazine theme for WordPress.

11 miliona nijansni Sivog doma

57

Jedna država, jedan državni emiter. Logično. Jest, ali kako ćeš u BiH imat jedan državni emiter, kad nam fino Ustav države kaže da imamo tri naroda, tri jezika i dva pisma. Skraćena verzija.

\r\n

Piše: Lela Malićbegović

\r\n

S obzirom da su ova tri naroda onako detaljni, i sve vole pravično i po zakonu, izračunali su da im jedan državni emiter ne može ravnopravno zastupati sva tri jezika i oba pisma. Nečiji nacionalni vitalni interes bi bio ugrožen. Da bi se to izbjeglo imamo:

\r\n

– BHRT koji je Javni radio-televizijski servis BiH\r\n- RTFTV koji je Javni radio-televizijski servis FEDERACIJE BiH. Znači on vam je ono što je BHRT, ali samo na teritoriji Federacije\r\n- RTRS koji je Javni radio-televizijski servis REBUPLIKE SRPSKE. Znači on vam je ono što je BHRT ali samo na teritoriji RS-a.

\r\n

Eh sad ne znam kako, ali ovi treći konstitutivni narodi su uredno zakinuti za svoj javni radio-televizijski servis.

\r\n

Bilo kako bilo ovo javnih servisa što imamo bi nas trebali pravovremeno i istinito informisati o svim političkim, privrednim, kulturnim, socijalnim i inim događajima u državi nam.

\r\n

Da bi emiteri mogli sve to da uredno izvršavaju mi njima plaćamo pretplatu ili vam ga RTV taksu. Naplata takse se vrši na području entiteta i Brčko distrikta, odnosno na području cijele BiH. Naravno da je i to uredno i precizno isparčano, pa:

\r\n

– BHRT  vrši naplatu takse u Brčko distriktu\r\n- FTV vrši naplatu na području Federacije BiH\r\n- RTRS vrši naplati na području  RS-a\r\n*Naplati RTV takse se pridruže i prihodi od marketing usluga i onda se to dijeli dalje:\r\n- 25% neto prihoda od oglašavanja i 25 % od ukupne sume naplaćene RTV takse ide FTV-u\r\n- 25% neto prihoda od oglašavanja i 25 % od ukupne sume naplaćene RTV takse ide RTRS-u\r\n- 50% neto prihoda od oglašavanja i 50 % od ukupne sume naplaćene RTV takse ide BHRT-u

\r\nKo, s kim, kako, kojom logikom i matematikom je radio i pisao Zakon ne znam, ali izgleda da si ova tri servisa i nisu baš za po doma kada je u pitanju raspodjela novca stečenog naplatom RTV takse. BHRT kaže da mu FTV i RTRS ne uplaćuju zakonom propisanu sumu, već et’ onako daj šta daš. RTRS i FTV duguju BHRT-u, a BHRT duguje EUB-u- Europska radiodifuzna unija je neko zaslužan zašto, još uvijek, imamo prenose reprezetnativnih utakmica i možemo pratiti prvenstva ili Euroviziju.\r\n

UB jeste tolerantna ali baš 11 miliona KM tolerantna?

\r\n

Priča o zatvaranju, ukidanju, prestanku emitovanja BHRT-a traje već godinama.

\r\n

Prvi problem je bilo uvođenju HD produkcije, odnosno prelazak na digitalni sistem emitovanja programa. Pretpostavljamo da svi europski javni servisi uveliko imaju digi produkciju, tako da nije ni EUB-u lako proslijedit nama program kada ga nemamo na čemu gledati. Znate ono kad gledate utakmicu na BHT-u pa imate osjećaj kao da je snimana digitronom.  Rješilo se to, pojavio se BHT HD:

\r\n

Nakon toga se prešlo na dugovanja. Prijetila je EUB čak i zabranom prenosa EURO 2016 ukoliko se ne izmire dugovi. Prolongirali su rok za uplatu, odgledasmo EURO.

\r\nPrema posljednjim informacijama EUB je BHRT-u uputio zadnju opomenu pred tužbu i prestanak izručivanja programa.\r\n

Nisam neki stručnjak za matematiku, ali da recimo imamo samo jedan Javni servis i koliko god ne plaćali taksu, mislim da bi suma sumarum na kraju bila dovoljna za izmirenje dugova prema dostavljačima programa?

\r\n

Nemam ništa protiv svih drugih servisa. Servis sa programom na tečnom hrvatskom jeziku ili programom pisanim isključivo ćirilicom. Servis sa programom isključivo na bosanskom jeziku. Šta više, baš bi bilo multi-kulti da imamo i to, ali neka budu privatni. Ne morate se odma ljutiti, sigurna sam da bi vam vaše bratske države sufinansirale takve programe.

\r\n

Ove što sam zbunila sa programo na isključivo bosanskom jeziku, onaj jedan  Javni servis bi bio uređivan i emitovan ravnopravno na tri jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini i dva pisma – čisto pošteno prema Ustavu.

\r\n

Međutim nemamo jedan, već tri javna servisa. Jedan jednom konstitutivnom narodu, drugi drugom, ovaj treći malo trećem konstitutivnom narodu, malo manjinama.

\r\n

Znate postoji knjiga Roberta McChesney.a naziva “Bogati mediji, siromašna demokratija“ koja bi se u BiH zvala „Siromašni mediji, bogata demokratija“, jer znate već gdje prestaje logika…