Ultimate magazine theme for WordPress.

Počelo suđenje optuženoj profesorici Almi Huremović za krivično djelo Oduzimanje djeteta

146

Kako smo prije nekoliko dana objavili, optužnica koju je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podnijelo protiv profesorice Alme Huremović za krivično djelo Oduzimanje djeteta, potvrđena je od strane Općinskog suda u Tuzli, te je u četvrtak počelo i suđenje.

Optuženoj vanrednoj profesorici Fakulteta za edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Tuzli Almi Huremović, sudi se za počinjenje produženog krivičnog djela – Oduzimanje djeteta ili maloljetnika – iz člana 217. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona BiH. Tužilaštvo TK traži izdavanje kaznenog naloga sa izricanjem mjere zatvora u trajanju od šest mjeseci, odnosno uslovnu kaznu od godinu dana ukoliko ponovi navedeno krivično djelo, a na osnovu dostavljenih dokaza o namjeri optužene Huremović da svjesno počini navedeno krivično djelo.

Podsjećamo, riječ je o profesorici koja obrazuje studente kako da rade sa djecom, sa posebnim akcentom na djeci sa posebnim potrebama. Kao takva, morala bi biti svjesna težine svojih postupaka – onemogućavanja malodobnom djetetu da provodi vrijeme sa svojim ocem, u skladu sa pravosnažnim Rješenjem Centra za socijalni rad, a zatim i Presudom Općinskog suda u Tuzli.

Zbog njenog nesavjesnog i nemarnog odnosa prema vlastitom djetetu, uskraćivanja prava djetetu da provodi vrijeme i sa svojim ocem, kao i ugrožavanja psihičkog stanja djeteta, Centar za socijalni rad Tuzla donio je dana 29.06.2018. godine odluku o nadzoru nad ostvarivanjem roditeljskog staranja broj: UPI-I-08/14-35-12-1941 kojim daje jasnu obavezu poštivanja ranijih odluka o mogućnosti pristupa malodobnog djeteta ocu, sada uz direktan nadzor osoba iz Centra za socijalni rad.

Optuženoj profesorici Huremović ova mjera očigledno nije značila ništa, te je i pred prisutnim licima iz Centra beskrupulozno ignorisala pravosnažnu sudsku presudu, prema kojoj je obavezana da u određenim terminima preda dijete ocu, kako bi se ostvarila prava djeteta da provodi vrijeme sa svojim ocem.

Ovo nije samo priča o optuženoj Almi Huremović, nego o svoj djeci koja proživljavaju psihičku golgotu zbog nesavjesnog roditelja, što je tabu tema u našem društvu. Iz tog razloga, u narednom nastavku naše priče potražit ćemo mišljenje i od nadležnih u Univerzitetu u Tuzli gdje je optužena profesorica uposlenica, a čije ćutanje je zabrinjavajuće. Mišljenje ćemo takođe potražiti i od predstavnika udruženja koja se bave zaštitom prava djeteta te eminentnih psihologa, pedagoga, defektologa i pravnika. Možda nam oni mogu ponuditi odgovore na neka od pitanja: Da li osoba koja ne poštuje zakone, pravosnažnu sudsku odluku, odluke Centra za socijalni rad, može biti kvalitetna odgojiteljica vlastitog djeteta? Da li osoba koja vrši verbalni delikt i psihičko zlostavljanje i vlastitog djeteta pred predstavnicima Centra za socijalni rad i policije, može biti kvalitetna odgojiteljica vlastitog djeteta ili drugih osoba – studenata?

Obzirom na specifičnost slučaja u odnosu na potvrđenu optužnicu, i da je riječ o osobi koja podučava kadrove koji kroz svoju karijeru trebaju štititi interese djece u porodici i društvu, naša redakcija ovaj slučaj će pratiti do kraja, odnosno do konačne sudske odluke.