Ultimate magazine theme for WordPress.

Počelo suđenje profesorici Almi Huremović za krivično djelo – Oduzimanje djeteta

126

U srijedu je u Općinskom sudu Tuzla održano uvodno izlaganje Tužilaštva Tuzlanskog kantona po optužnici koja je podnesena protiv vanredne profesorice Fakulteta za edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Tuzli Alme Huremović, zbog počinjenog produženog krivičnog djela – Oduzimanje djeteta ili maloljetnika – iz člana 217. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona BiH.

Navedena profesorica koja na Fakultetu za edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Tuzli predaje budućim skrbnicima nad djecom, njihovim zdravljem i psihom, već oko 3 godine krši odluke Centra za socijalni rad Tuzla i Općinskog suda Tuzla kojima je dužna svoje malodobno dijete u određenim terminima predati ocu. Obzirom da od rođenja djeteta do danas otac djeteta nije mogao provoditi vrijeme sa kćerkom shodno odlukama državnih organa, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv nesavjesne majke, te zatražilo kaznu od 6 mjeseci zatvora ukoliko profesorica Huremović nastavi sa praksom onemogućavanja malodobnoj kćerki da provodi vrijeme sa ocem, a u skladu sa sudskom odlukom, odnosno uslovnu kaznu ukoliko u roku od jedne godine dana ne ponovi krivično djelo.

Nakon uvodnog izlaganja tužioca i neizjašnjavanja optužene, Sud je donio odluku da se nastavak glavnog pretresa održi 23.01.2019. godine, kada će se ispitati prva tri od nekoliko desetina predloženih svjedoka Tužilaštva TK.

Zanimljiva je slučajnost da ovaj sudski proces vodi sudija koji je Almu Hurenović već jednom osudio na kaznu zatvora od 6 mjeseci, odnosno uslovnu kaznu od jedne godine, a zbognanošenja tjelesnih povreda u okviru porodice. Ovih dana završen je još jedan sudski postupak protiv profesorice Huremović, te je ove godine po drugi puta oglašena krivom za narušavanje javnog reda i mira. (D.S.)

Povezani tekstovi:

Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv profesorice Alme Huremović za krivično djelo oduzimanja maloljetnog djeteta!

Počelo suđenje optuženoj profesorici Almi Huremović za krivično djelo Oduzimanje djeteta

Profesorica Alma Huremović morbidnim lažima pokušala izigravati žrtvu!

Pisanje Salinesa o slučaju profesorice Huremović zainteresovalo širu zajednicu i medije