Ultimate magazine theme for WordPress.

Ko je „podoban“ za člana Gradske izborne komisije Tuzla?

2,921

U petak je u prostorijama Gradske uprave Tuzla održan intervju sa kandidatima koji su se prijavili na Javni oglas za izbor člana Gradske izborne komisije Tuzla. Po svemu sudeći, prijavljivanje je, kao i mnogo puta do sada, bilo nepotrebno jer se u momentu raspisivanja vjerovatno već znalo i ime novog člana GIK Tuzla. Njegovo ime je Amir Razić, šef odjeljenja u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Ništa ne bi bilo čudno da se ne radi o državnom službeniku koji je član većine komisija za izbor i imenovanja upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i javnih preduzeća, član upravnih i nadzornih odbora, radnih grupa od čuvanja i recikliranja otpada do komunalne infrastrukture, od poslova saobraćaja i komunikacija do evo i poslova GIK-a. Jednostavno, čovjek za sve što je u nadležnosti Gradske uprave a i šire.

Da se vratimo konkursnoj proceduri. Radna grupa sačinjena od članova Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Tuzla obavila je intervju sa kandidatima, te konstatovala da su tri kandidata izvrsna, da se ne mogu odlučiti kome dati prednost, da su svi bili savršeni bez ijedne greške. Onda je pristupila ocjenjivanju kandidata ocjenama u decimalama, a sve da bi po svaku cijenu “naštimala” da prođe Amir Razić. Na oglas se prijavila i Indira Bektić Mujkić, instruktor za obuku biračkih odbora već 16 godina, sa izbornim iskustvom u biračkim odborima, osoba koja svake izbore radi na kontroli prijema obrazaca. Međutim, Komisija je cijenila da izborno iskustvo od skoro dvadeset godina manje vrijedi od izbornog iskustva Amira Razića u trajanju od dva mjeseca kada je obavljao poslove zamjenskog člana u Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla. Koliko je bio učinkovit njegov rad u ta dva mjeseca pokazala je organizacija prijema izbornog materijala u zgradi hotela Mellain kada je na njegov dogovor sa “nekim” iz Sarajeva prekinuta kontrola obrazaca i izborni materijal priman onako, bez kontrole. Rezultate smo vidjeli svi, a mnogo nas je i osjetilo stojanje na kiši satima sa vrećama izbornog materijala.

Da li treba napomenuti da je za to vrijeme predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla, gospođa Meliha Pašić spavala kod svoje kuće mirnim snom dok se odvijao izborni proces čiji prvi čovjek odnosno žena je upravo ona.

I opet da se vratimo na konkursnu proceduru. Zbog čega gospođa Indira Bektić Mujkić nakon 20 godina izbornog iskustva nije dobrodošla u Gradsku izbornu komisiju čije je članove upravo ona obučavala i učila izbornom procesu. Da li zbog činjenice da tako dobro poznaje izbornu proceduru i da joj ne bi promakao niti jedan “manifetluk”, čime se u istrazi koja je aktuelna već bave inspektori MUP-a TK-a? Očigledno je, da se svaki put nađe dlaka u jajetu u njenoj prijavi. Čak je i gospodin Safet Husanovic u vrijeme kada je bio Šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti gospođi Bektić Mujkić strogo zabranio da se prijavi na konkurs, jer u Izbornu komisiju treba da prođe njegova sestra, aktuelna predsjednica gospođa Meliha Pašić. Na slijedećem konkursu komisija se bavila ispitivanjem da li je baš gospođa Bektić Mujkić bošnjak ili se ono nekad izjasnila kao “ostali”.

Jedno je sigurno. Radna grupa nije cijenila kandidate prema izbornom iskustvu i znanju, jer je očigledno, kao i bezbroj puta do sada u momentu raspisivanja konkursa ime budućeg člana bilo poznato. Zanimljivo je da gospodin Razić dolazi iz Službe u kojoj su skoro svi zaposleni raspoređeni po komisijama, upravnim i nadzornim odborima, a oni koji nisu sebe ugurali u komisije i upravne odbore zauzvrat su, da ne bi bili oštećeni, zaposlili skoro sve članove uže i šire porodice u javne ustanove i javna preduzeća. No, o tome ko je iz Gradske uprave zaposlio članove porodice u javne ustanove i javna preduzeća u našem novom tekstu.

Zadnju riječ o svemu treba da daju vijećnici Gradskog vijeća Tuzla. Do njih je, da li će zatvoriti oči pred očigledno namještenom procedurom i dugogodišnjim šikaniranjem gospođe Indire Bektić Mujkić koja je kriva što zna svoj posao, ostaje da se vidi. No, kako saznajemo na ovakvu odluku radne grupe biće uložene žalbe svim relevantnim institucijama, uključujući i MUP TK.

Indira Bektić Mujkić