Ultimate magazine theme for WordPress.

Da li vrh Univerziteta u Tuzli svjesno krši Zakon o visokom obrazovanju TK?

359,003

Kako smo već ranije pisali, rektoricu Univerziteta u Tuzli Prof.dr.sc. Nerminu Hadžigrahić i dekana Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Prof.dr.sc. Zamira Mrkonjića smo upitali, da li ova visokoškolska ustanova posjeduje Kodeks nastavničke etike, te ukoliko posjeduje, da li su obavezni reagovati na činjenicu da su angažovali edukatora koji je u sudskom postupku zbog ugrožavanja interesa malodobnog djeteta – a takav edukator studente edukuje o radu sa djecom.

Rektorica Univerziteta u Tuzli i dekan Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta sačinili su zajednički odgovor te ga proslijedili našoj redakciji. Oni tvrde da nisu u mogućnosti sankcionisati pomenutu profesoricu, osim ukoliko ista bude presuđena na više od 6 mjeseci zatvora, što je tipična neistina, na žalost potpisana od vrha ove visokoškolske ustanove. Naime, Zakon o visokom obrazovanju TK nalaže da se ova osoba isključi iz nastavnih aktivnosti.

Član 56. Stav 4. Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona jasno naglašava potrebu suspenzije akademske osobe, ukoliko se protiv iste vodi postupak, odnosno ukoliko je protiv iste potvrđena optužnica kojom se traži kazna zatvora od 6 mjeseci i više, a ne „više od 6 mjeseci“ kako to neistinito navode rektorica i dekan, vjerovatno sa ciljem zaštite već presuđivane Alme Huremović, a na štetu studenata Edikacijsko – rehabilitacijskog fakulteta i njihovog obrazovanja.

U međuvremenu, Odjeljenje kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla po nalogu Tužilaštva TK provodi novu istragu protiv profesorice na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Alme Huremović. Ovoga puta riječ je o okolnostima na nasilje u porodici, a kako doznajemo, policijski inspektori ispitali su i uposlenike Centra za socijalni rad Tuzla na ove okolnosti.

Sada već posebno zabrinjava činjenica da rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić i dekan Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Zamir Mrkonjić, ne poduzimaju nikakve mjere u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju TK i Kodeksom nastavničke etike Univerziteta u Tuzli, kako bi se profesorica Huremović sankcionisala u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju TK. Ćutnja i nepostupanje po Zakonu i Kodeksu nastavničke etike od strane nadležnih iz Univerziteta u Tuzli moguća je podrška Almi Huremović u kršenju zakona i mogućem činjenju teških krivičnih djela, čime se i njen edukativni rad sa studentima može dovesti u pitanje. U pitanje je moguće dovesti i zakonit rad rektorice i dekana, odnosno namjeru svjesnog kršenja Zakona na štetu Univerziteta u Tuzli, čime bi se Tužilaštvo TK takođe trebalo pozabaviti. (Salines.info)