Ultimate magazine theme for WordPress.

NISKE POBUDE EDIMA KADIĆA – DO SLAVE PREKO SUDBINA PIJAČNIH RADNIKA

6,499

„Ko laže taj i krade!“, stara je poslovica koja svoje uporište ima u bezbroj slučajeva. Ovaj puta, ovu poslovicu primijenit ćemo na SIPA-i i Tužilaštvu TK poznatom komercijalnom direktoru JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, a koji je preko vlastitih ruku „prevalio“ oko 40 miliona KM javnog novca, nabavkom lijekova direktnom pogodbom, bez zakonom obaveznog javnog tendera i protivno Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Da je Kadić suvereno odlučivao kome će za nabavke lijekova usmjeravati milione maraka, potvrdila je i direktorica JZU „Gradske apoteke“ Tuzla Aida Nišić. Naime, Aida Nišić je u sudskom predmetu Općinskog sudu u Tuzli broj 32 0 P 329022 18 na glavnoj raspravi održanoj 05.11.2018. izjavila: „Uloga tužitelja Kadića je bila kako što bolje pregovarati sa nabavljačima, dobiti što bolje uslove u ponudama kako bi Komisija odabrala najpovoljnije, jer mi imamo pregovore sa dobavljačima tokom čitave godine.“, te je jasno naglasila i da Edim Kadić „ima ovlaštenja u pripremnim radovima, prezentaciji i iznošenju činjenica“. Iz izjave Aide Nišić koju je dala pod zakletvom, jasno se može zaključiti da je Edim Kadić direktno obilazio dobavljače, ili su mu lično dolazili, raspolažući godišnje sa oko 8 miliona KM a sada već oko 40 miliona KM, te je ugovarao, kako je sam isticao – “pogodnosti”. Tužilaštvo TK još se nije odredilo  da li je riječ o nezakonitim pogodnostima za Ustanovu ili ličnim nezakonitim pogodnostima, a kako saznajemo uskoro idu prijave i Tužilaštvu BiH zbog međuentitetskog poslovanja protivno Zakonu o javnim nabavkama, kao i  protiv odgovornih lica koja i dalje omogućavaju Kadiću da posluje protivno Zakonu o javnim nabavkama i moguće stiče ogromnu protupravnu korist.

Da „nešto smrdi u državi Danskoj“ shvatili su i vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla, koji nisu prihvatili zadnji Izvještaj o radu ove Ustanove, a sve su više na fonu konačnog raskrinkavanja nezakonitog rada svog kolege Edima Kadića.

Iz tog razloga, ovaj stručnjak za rabate i raspodjelu 40 miliona KM javnog novca, očigledno se hvatajući za slamku, više ne bira sredstva u cilju degradiranja svih onih koji se usuđuju upitati šta i kako je radio.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla održanoj u srijedu 27. februara, Edimu Kadiću je čak zasmetalo i vijećničko pitanje, te je grubo narušio Poslovnik GV Tuzla javno psujući kolegi vijećniku majku i prijeteći da će ga fizički izbaciti iz sale za sjednice. Naravno, svi vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla osudili su kabadahijski istup Kadića, te je od strane predsjedavajućeg izrečena i javna osuda istome, uz upozorenje da će uslijediti i drastičnije sankcije.


Vratimo se na poslovicu sa početka ovoga teksta. Gradsko vijeće Tuzla prioritetno je razmatralo Informaciju o požaru na Velikoj gradskoj pijaci, te su podržali prijedloge mjera Kolegija gradonačelnika. Odmah je odobrena pomoć od po 1.000 KM pomoći svakom od unesrećenih prodavaca, period besplatnog korištenja štandova, 55.000 KM za hitno osposobljavanje pijace za normalan rad, a usvojen je i zaključak da će nakon izvještaja nadležnih službi o pričinjenoj šteti posegnuti i za drugim mogućim mjerama pomoći.

Edim Kadić je u patnji i muci desetina radnika na Velikoj pijaci očigledno prepoznao šansu za političku manipulaciju, te tipično politikantski kroz diskusiju spomenuo da bi se istima moglo pomoći tako što će se usmjeriti sredstva za finansiranje političkih stranaka. Obzirom da se radilo o novom momentu, napravljena je pauza da se razmotre svi aspekti prijedloga, kada je Kadić svim vijećnicima samouvjereno izjavio da je u diskusiji to spomenuo samo zbog toga što njega ostali vijećnici prozivaju za rad, prozivaju njegovu suprugu (koja takođe radi u Gradskim apotekama op.a.) i kćerku (za koju je postavljeno pitanje kako je došla na mjesto pripravnika u Gradskoj upravi Tuzla op.a.) i za momka kćerke za uposlenje u javnom preduzeću. Dakle, Edim Kadić je jasno izjavio da je njegov prijedlog proizvod niskih pobuda osvete prema vijećnicima, a ne namjera da se pomogne građanima Tuzle čija je imovina stradala u požaru na Velikoj pijaci. Iz tog razloga, Kolegij Gradskog vijeća donio je jednoglasan zaključak:

Nakon ovog Zaključka Kolegija, Edim Kadić je napustio sjednicu Gradskog vijeća, te je kontaktirao medije i plasirao im lažnu informaciju – Gradsko vijeće Tuzla odbilo prijedlog Edima Kadića da se vijećnici odreknu jednog paušala u korist pijačnih radnika!

Ovu lažnu informaciju plasiranu od strane Edima Kadića prenijeli su mediji, a posebno treba istaknuti njegov angažovani portal „Frešpres“, koji je u nekoliko tekstova prenio neistine i „dešavanja“ koja se uopšte nisu ni desila na sjednici Vijeća. Nakon što je 30 vijećnika na vanrednoj press konferenciji demantovalo lažne informacije koje je medijima plasirao Edim Kadić, ozbiljni mediji su to odmah objavili. RTV Slon je čak objavio i izvinjenje vijećnicima zbog prenošenja neistinite informacije, a Kadićev, pretpostavljamo, angažovani „Frešpres“ je nastavio sa širenjem lažnih informacija. Iako uredno pozvani na vanrednu press konferenciju od strane sekretara Gradskog vijeća, nisu se pojavili, niti su kao medij koji je plasirao niz laži objavili demant Gradskog vijeća Tuzla – za razliku od RTV Slon čiji su novinari pokazali maksimalni nivo profesionalizma, uklanjajući sporni tekst i sa facebook stranice.


Tako je Edim Kadić uhvatio maglu u sred sjednice Gradskog vijeća Tuzla kako bi mogao medijima plasirati neistine, ali će cijeli paušal sigurno naplatiti. Naplaćivao ga je i do sada, iako je i dvije sjednice prije iste napustio mnogo prije završetka, a ovaj puta nećemo o postavljenom vijećničkom pitanju o njegovoj plati u javnoj ustanovi koja iznosi i do 2.500 KM, mjesečno.

Naravno, plasirane laži mediji mogu objaviti, ali u vrlo kratko vrijeme se spozna istina, i tada se dokazuje medijski moral. To bi trebalo važiti za sve, osim angažovanog „Frešpres“ portala koji je toliko nezavistan od Edima Kadića da već danima objavljuje čak i njegovu biografiju. Koliko je tačna, zna onaj koji, sada već profesionalno, širi dezinformacije. Za onoga koji te laži dalje predstavlja čitaocima, tačnost i nije bitna. Bitan je tal. A istina – istina im je bitna isto koliko i sudbina desetina pijačnih radnika koji su ostali bez egzistencije u požaru na Velikoj pijaci. (DOSIJE.BA)