Ultimate magazine theme for WordPress.

Krivične prijave protiv vrha Univerziteta u Tuzli?

11,259

Nakon pisanja našeg portala o krivičnom gonjenju Alme Huremović, profesorice na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te upita koji smo poslali rektorici i nadležnom dekanu da li pomenuta profesorica podliježe bilo kakvim sankcijama Univerziteta, rektorica Univerziteta u Tuzli i dekan Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta sačinili su zajednički odgovor te ga proslijedili našoj redakciji. Oni tvrde da nisu u mogućnosti sankcionisati pomenutu profesoricu, osim ukoliko ista bude presuđena na više od 6 mjeseci zatvora, što je tipična neistina, na žalost potpisana od vrha ove visokoškolske ustanove. Naime, Zakon o visokom obrazovanju TK nalaže da se ova osoba isključi iz nastavnih aktivnosti.

Član 56. Stav 4. Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona jasno naglašava potrebu suspenzije akademske osobe, ukoliko se protiv iste vodi postupak, odnosno ukoliko je protiv iste potvrđena optužnica kojom se traži kazna zatvora od 6 mjeseci i više, a ne „više od 6 mjeseci“ kako to neistinito navode rektorica i dekan, vjerovatno sa ciljem zaštite već presuđivane Alme Huremović a na štetu studenata Edikacijsko – rehabilitacijskog fakulteta i njihovog obrazovanja.

Iz tog razloga, redakcija našeg portala danas je ponovo uputila dopis rektorici i dekanu, ali i ministru obrazovanja i nauke u Vladi TK, u kojem ih pitamo da li su svjesni da su namjerno obmanuli javnosti i neistinitim izražavanjem zaštitili Almu Huremović, grubo kršeći Zakon o visokom obrazovanju TK?

Od njih smo zatražili da nam pojasne zbog čega su se odlučili na lažno citiranje Zakona o visokom obrazovanju, te na taj način zaštitili Almu Huremović, profesoricu protiv koje policija po nalogu Tužilaštva TK vodi novu istragu za činjenje novog krivičnog djela protiv vlastitog djeteta.

Kao redakcija jedinog online javnog medija u BiH smatramo da je Alma Huremović sada već sporedno lice u kršenju zakona, obzirom da zakon krše i istim lažno manipulišu oni kojima je obaveza da ga poštuju i provode. Iz tog razloga, redakcija našeg portala najavila je podnošenje krivične prijave protiv odgovornih u Univerzitetu u Tuzli na čelu sa rektoricom Nerminom Hadžigrahić.