Ultimate magazine theme for WordPress.

Tuzla ima Šicera? Napaljenog…

1,630

“Tko je zapalio žito?” – pitanje je koje Šicer postavlja nakon što su djeca slučajno zapalila pošiljku pšenice za istočni front. Nacistički vojni istražitelj Šicer bio je jedan od najnezaboravnijih negativaca jugoslavenskog filma, i to ponajprije zato što je bio fin, nasmiješen i prijatan, a iza uljudnosti krili su se podmukle namjere i moć.

Zbog čega tekst počinjeno sa Šicerom, inače likom koji je personifikacija stvarne osobe, gestapovca Juraja Šilera, odgovornog za brutalne progone civila, mučenje i likvidaciju mnogih civila i partizana u Drugom svjetskom ratu, a koji je inspirisao reditelja Branka Bauera koji je još davne 1975. godine snimio kultni „Salaš u malom ritu“.

Šicer je bio tema na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla. Naime, kako jedan od vijećnika spomenu postavljajući vijećničko pitanje, jednog od bivših šefova Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Tuzla, uposlenici su zvali „ŠICER“.

Kako reče vijećnik Mirnes Ajanović, pitanje je postavio na molbu tadašnjih uposlenika, po čijem mišljenju sve navedeno u vijećničkom pitanju ne može zastariti, jer je riječ o zločinu nad uposlenicima od strane tadašnjeg šefa spomenute službe Edima Kadića.

Pitanje je glasilo: „Ko je Edimu Kadiću, dok je bio pomoćnik načelnika za BIZ, bila lična sekretarica?“

Kako je navedeno u obrazloženju vijećničkog pitanja, tadašnji uposlenici Službe za BIZ prolazili su kroz strašne torture od strane Kadića i njegove sekretarice, za koje traže da se provede istraga da li su bili u ljubavnoj vezi, pa čak i „ljubovali“ na radnom mjestu. Kako je navedeno u vijećničkom pitanju i zahtjevu da se dostave imena svih uposlenika, a radi utvrđivanja da li je bilo „ljubovanja“ iza zaključanih vrata kancelarije, a da su ostali uposlenici morali glumiti „francuske sobarice“, te da li su od strane Kadića i tadašnje sekretarice bili neviđeno šikanirani i mobingovani, zbog čega navode da su slali žalbe svima koji su nadležni.

Da li je spomenuto „ljubovanje“ ovog dvojca bilo uslovljeno od strane Kadića, što bi se moglo svesti pod seksualni mobing, ili ne, nije ni bitno. Bitno je da su zbog navedene moguće seksualne pohote ispaštali uposlenici, Služba, a možda i tadašnja lična sekretarica Edima Kadića.

Zbog toga je Kadić od strane uposlenika možda dobio nadimak po liku sa početka ove priče. Samo, umjesto pitanja koje je postavio Šicer: „Tko je zapalio žito?“, mi se možemo na sličan način zapitati: „Ko se to napalio u kancelariji?!“ (Dosije.ba)