Ultimate magazine theme for WordPress.

Samo jaši, svi smo vaši!

157

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je za beogradsku Politiku da država Bosna i Hercegovina opstaje samo zato što u međunarodnom vazduhu postoji zamisao da tako treba da bude. Predsjednik također smatra da je Bosna i Hercegovina propala država a da njen manji entitet Republika Srpska predstavlja državu kakvu Srbi žele imati, shodno tome, umjesto rezervnog sastava policije, predsjednik nam države formira žandarmerijsku jedinicu koja opremom i obukom može djelovati i kao vojska koja će štititi srpski narod.

Piše: Kemija Hodžić

U isto vrijeme dok predsjednik države moli srbijanske zvaničnike da vjeruju u Republiku Srpsku, građani Donjih Hadžića su obilježili dvadeset sedmu godišnjicu zločina nad šezdeset osam ubijenih bošnjačkih civila. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, jednako kao i za one zločine zbog kojih je jučer ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu održan protest pod nazivom „Pravda za Dženana“ a vođa istog, otac ubijenog Dženana Memića je po ko zna koji put tražio od nadležinih organa da uhapse krivce za smrt njegovog djeteta, ali i ubijenog Davida Dragičevića iz Banja Luke.

Dok roditelji ubijene djece u centru Sarajeva traže pravdu, predsjednik najveće bošnjačke stranke, Bakir Izetbegović traži od Dodika da poštuje Ustav te uvjerava Bošnjake da je on taj koji štiti ovu državu i njene građane. Ni Dragan Čović, zaštitnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne zaostaje sa porukama mira, pa je tako prije par dana u crkvi svetog Ilije Proroka na Blidinji promovisao novu knjigu, no eto, pred oltarom zbog predstavljanja svoje vizije evropske Bosne i Hercegovine kojoj zahvaljujući između ostalog, i njegovom (ne)radu nismo ni blizu, nije stigao da objasni porijeklo svoje (višemilionske) imovine.

S tim u vezi, predsjednik najveće hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović, vlasnik je kuće u Širokom Brijegu od preko hiljadu metara kvadratnih, kuće sa dvorištem u Mostaru veličine tristo pedeset osam metara kvadratnih, kuće sa zemljištem u Mostaru veličine od preko tri hiljade metara kvadratnih, zemljišta u Širokom Brijegu te automobila u vrijednosti od sto hiljada konvertibilnih maraka. Supruga Bernardica također raspolaže sličnom imovinom. Predsjednik najveće srpske stranke u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik vlasnik je kuća, zgrada i zemljišta u Gradišci veličine dvadeset pet hiljada metara kvadratnih, stana u Laktašima veličine sedamdeset sedam metara kvadratnih, dva stana u Beogradu iste veličine, kuće u Beogradu veličine tristo pedeset metara kvadratnih, automobila u vrijednosti četrdeset hiljada konvertibilnih maraka, prihoda od poljoprivrede sto hiljada konvertibilnih maraka te prihoda od iznajmljivanja kuće od sto hiljada konvertibilnih maraka. Supruga Snježana je vlasnica par stotina hiljada metara kvadratnih zemljišta, te par poslovnih prostora, sin Igor je vlasnik jedne kompanije, a kćerka Gorica je vlasnica četiri kompanije. Bakir Izetbegović, predsjednik najveće bošnjačke stranke, vlasnik je zemljišta u Sarajevu u vrijednosti od oko četiristo hiljada konvertibilnih maraka, kuće od dvjesto pedeset hiljada konvertibilnih maraka, automobila u vrijednosti dvadeset hiljada konvertibilnih maraka te prihoda od honorara u vrijednosti od petnaest hiljada konvertibilnih maraka. Supruga Sebija posjeduje (samo) jedan apartman u Sarajevu u vrijednosti od sto hiljada konvertibilnih maraka te automobil u vrijednosti pedeset hiljada konvertibilnih maraka.

Dvadeset pet godina nakon prestanka ratnih sukoba, vladajući politički predstavnici u Bosni i Hercegovini, oni koji nikada nisu opravdali porijeklo svoje višemilionske imovine, umjesto odgovornosti traže opravdanja a sto hiljada ubijenih građana Bosne i Hercegovine još uvijek dijele na „naše“ i „vaše“.

U Bosni i Hercegovini je za četiri godine ubijeno sto hiljada ljudi. Prema podacima kojima raspolažu u misiji OESS – e preko pet hiljada tristo osoba je osumnjičeno za ratne zločine, od čega je do kraja dvije hiljade sedamnaeste procesuirano nešto više od njih četiristo. Veliki broj osumnjičenika za ratne zločine radi u državnim institucijama. Zahvaljujući (ne)radu Tužilaštva BiH roditelji ubijene djece traže pravu na ulicima. Preko četiristo hiljada građana Bosne i Hercegovine je nezaposleno. Svaki četvrti stanovnik BiH živi ispod apsolutne linije siromaštva, a prema istraživanjima Transparency Internationala, BiH se nalazi među osam najkorumpiranijih država Evrope i Centralne Azije.

– Predsjedniku sa platom od preko pet hiljada konvertibilnih maraka Bosna i Hercegovina je nemoguća država, a i meni je, čini mi se, s njim.

#USAID #IMEP