Ultimate magazine theme for WordPress.

DA LI SU JASMINU VRANE POPILE MOZAK ILI SVJESNO PODRŽAVA NEZAKONIT RAD?

3,227

Javna zdravstvena ustanova „Gradske apoteke“ Tuzla – naziv je najopsežnijeg istražnog predmeta Tužilaštva Tuzlanskog kantona, kako su ga i sami prezentovali na izvještajnoj press konferenciji.

Piše: Danijel Senkić

O nezakonitom radu ove zdravstvene ustanove pisali smo mnogo puta, posebno u segmentu kršenja Zakona o javnim nabavkama i pokušaja legaliziranja ove nezakonitosti od strane komercijalnog direktora ustanove Edima Kadića, a pod pokroviteljstvom direktorice Aide Nišić, a moguće je i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. I sve to bez obzira na jasna upozorenja Agencije za javne nabavke, koja je od njih tražila da obavezno posluju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno da lijekove kupuju putem tendera.

Pored opsežne istrage SIPA-e i Tužilaštva TK, menadžment na čelu sa Aidom Nišić i Edimom Kadićem umjesto sankcija od strane gradonačelnika biva nagrađen dobijanjem još jednog mandata, što ostavlja opravdanu sumnju u moguće talove unutar oko 50 miliona maraka utrošenih nezakonito – kršenjem Zakona o javnim nabavkama, odnosno direktnom pogodbom. Zanimljivo je da je direktorica Nišić kao svjedok na jednom od suđenja jasno izjavila da Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka, lično dogovara nabavku lijekova sa veledrogerijama putem direktne pogodbe. Još zanimljivije je da on u tim dogovorima raspolaže sa oko 7 miliona KM javnog novca godišnje. Takođe je zanimljiva činjenica je Agencija za javne nabavke tražila izričito poštovanje Zakona o javnim nabavkama od strane ove ustanove, a da su njihove dopise Kadić i Nišićka krili od Gradskog vijeća Tuzla.

Nameće se logično pitanje: Zbog čega bi gradonačenik Tuzle podržao menadžment gradske javne ustanove, koji posluje nezakonito te ustanovu zavlači u sve veća dugovanja? Ili su mu vrane popile mozak, ili se svjesno nameće kao zaštitnik nezakonitih radnji ovog menadžmenta? Jer, iole normalna osoba nakon svih dokaza o nezakonitom radu, isti ne bi podržala. Iole odgovorna osoba, nakon prezentovanja dokaza o nezakonitom radu, počinioce bi u najmanju ruku sankcionisala smjenom. A svaka potpuno normalna osoba protiv istih bi pokrenula i krivični postupak.

Odgovor na ovo pitanje možda se nazire u odgovoru na vijećničko pitanje koje je Gradskim apotekama uputio vijećnik Mirnes Ajanović, a koje glasi: „Tražim da mi se dostavi informacija ko je vlasnik prostora u kojima se nalaze poslovnice Gradskih apoteka Tuzla uključujući i onu u Banovićima.“

Odgovor direktorice Aide Nišić i više je nego šokantan nagovještaj da se ova ustanova pokušava prodati privatniku, a iza čega – kada sagledamo sve njegove poteze – moguće stoji i sam gradonačelnik Jasmin Imamović.

„Prostor u kome je smješten apotekarski depo „Banovići“ je u vlasništvu privatne zdravstvene ustanove „Ibn Sina“, a koji JZU „Gradske apoteke“ Tuzla koristi na osnovu ugovora o zakupu.“, dio je odgovora koji potpisuje direktorica Aida Nišić. Kako navodi, svi ostali prostori su u vlasništvu Gradskih apoteka, odnosno Grada Tuzla kao osnivača.

Sve ovo ne bi bilo toliko ni šokantno, da vijećnik Edim Kadić koji je ujedno i komercijalni direktor Gradskih apoteka, u raspravi na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla nije bombastično ustvrdio da je riječ o apoteci koja je druga po prometu i isplativosti u ovoj javnoj ustanovi, jer je na idealnoj lokaciji.

Sada se nameću vrlo logična pitanja: Zbog čega bi privatna zdravstvena ustanova „Ibn Sina“ dala pod zakup prostor koji je skoro pa najprometniji u Tuzlanskom kantonu i koji donosi veliku zaradu, i to JZU „Gradske apoteke“ Tuzla koja posluje u minusu? Da li postoji i ako postoji, koliki je dug Gradskih apoteka Tuzla prema Ibn Sini, ili neko od menadžmenta duguje po nekom osnovu Ibn Sini? Ko stoji i na osnovu kojih talova i pregovora iza ovog nelogičnog i sumnjivog poslovnog poteza?

Odgovore možemo nagađati, ali do prave istine može doći Tužilaštvo Tuzlanskog kantona – kroz najopsežniju istragu koju trenutno provodi, a koja će moguće biti usmjerana i protiv Jasmina Imamovića zbog davanja saglasnosti za ponovni izbor Aide Nišić i time nastavak djelovanja njenih saradnika.

Posljedice ponašanja Jasmina Imamovića mogle bi biti katastrofalne prije svega po SDP Tuzle, koji na ovaj način gura u još dublju propast u trenutku velike poljuljanosti unutar ove stranke posebno u gradu na čijem je čelu.

Dosije.ba je u posjedu velikog dijela dokaza koje ćemo objavljivati u narednim danima, a koje će razotkriti Jasminovo (sa)učešće u svemu ovome. Takođe doznajemo da je toku priprema podnošenja prijave Tužilaštvu BiH zbog međuentitetskog kriminala u izvršenju krivičnog djela „organizovana kriminalna grupa“ protiv svih koji su učestvovali u počinjenju krivičnog djela poslovanja protivno Zakonu o javnim nabavkama BiH, koji nisu spriječili počinjenje krivičnog djela i nastavak njegovog izvršenja, a u šta bi mogli biti svrstani Jasmin Imamović i njegovi najbliži saradnici.

Povezani tekstovi:

JASMIN IMAMOVIĆ IDE U POLITIČKU PENZIJU? TI BiH I AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE POTVRDILI PISANJE DOSIJE.BA!

Gradsko vijeće Tuzla zatražilo informaciju o istrazi Gradskih apoteka

Skandalozno: Da li Tužilaštvo TK prikriva kriminal Gradskih apoteka Tuzla od 30 miliona KM?

Ajanović traži od Glavnog tužioca TK da se izjasni o navodima da štiti mogući kriminal u Gradskim apotekama Tuzla

Mirnes Ajanović pozvan u Tužilaštvo TK na saslušanje!

Mirnes Ajanović dao iskaz pred Tužilaštvom TK

ŠOKANTNO! Gradske apoteke Tuzla podvaljuju lijekove pred istek roka!

BOSS: Komesar MUP-a TK Dževad Korman skandalozno prikriva informacije!

Video: Kako je oboren nezakonit Izvještaj Gradskih apoteka Tuzla

Gradske apoteke Tuzla, Edim Kadić i Aida Nišić pod istragom Tužilaštva TK po nalogu SIPA-e

Uz krivičnu istragu, protiv komercijalnog direktora Gradskih apoteka Tuzla Edima Kadića i tužba za klevetu i uvredu

Tuzlanska Debilana: Kako Edim Kadić vlada Jasminu Imamoviću, Mensuru Aliću…?

Kako je Edim Kadić, komercijalni direktor JZU „Gradske apoteke“ Tuzla obmanuo javnost i Gradsko vijeće Tuzla?

Kako se rahat razrabatio u rabatu Edim Kadić, komercijalni direktor tuzlanskih Apoteka?

Ko su uposlenici Edima Kadića u Gradskim apotekama Tuzla?

Ekskluzivno: Edim Kadić, komercijalni direktor Gradskih apoteka Tuzla uhvaćen u lažima!

Osumnjičeni Kadić vrši pritisak na komesara MUP-a TK privatnim linijama?

Šokantno! Kako je Edim Kadić „revitalizirao“ Gradske apoteke Tuzla?

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla „oseknuo“ Edima Kadića!

Da li je na pomolu kraj direktorske karijere Edima Kadića?

Edim Kadić u agoniji (ne)svjesno počinio i sukob interesa?

Gradsko vijeće Tuzla oborilo izvještaj Gradskih apoteka! Kadić na aparatima!

Edim Kadić: Kriminalac? Licemjer!

Da li će Jasmin Imamović baciti ogromnu sramnu mrlju na vlastitu karijeru?

SIPA „češlja“ Gradske apoteke Tuzla!

BOSS: Da li će Jasmin Imamović stati pod zastavu srama!

BOSS: Skandalozno saučesništvo Gradske uprave Tuzla u poslovanju protivno Zakonu o javnim nabavkama

Da li je Jasmin Imamović saučesnik Kadiću i Nišićki u nezakonitom radu JZU „Gradske apoteke“ Tuzla?

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla zatražio informaciju u vezi mandata direktora JZU “Gradske apoteke” Tuzla

Edim Kadić javno laže kako bi prikrio nezakonit rad

Aida Nišić raskrinkala Edima Kadića pod zakletvom pred sudom!

Da li je vijećnik Edim Kadić seksualni pohotnik?

Edim Kadić ipak iza rešetaka?