Ultimate magazine theme for WordPress.

HRONOLOGIJA „LUDILA“ TUZLANSKOG TROFOTELJAŠA

1,657

Jasmin Imamović – nekada predsjednik nekakve komisije za tumačenje šerijatskog prava UMIT-a, danas crveni kmer koji sa govornice SDP-a urla da Tuzlom neće hodati Arapi i žene zavijene u crno. Nekada sekretar Opštinskog vijeća Tuzla koji se javno, pred kamerom, hvalio da nije zdrav, danas trofoteljaš.

Stabilan dvofoteljaš – gradonačelnik i finansijski gradski menadžer, a u stanju nesreće i komandant Štaba Civilne zaštite.

Svoje umijeće funkcionisanja godinama pokazuje na vrlo čudan način. Prvo sumnjičenjem za krađu novca od kupaca stanova u zgradi „15. Maj“ za pravljenje svojih Panonskih barica od strane Tužilaštva TK, kasnije raspodjelom kojekavih dobro plaćenih komisija svojim saradnicima i bliskim osobama, preko uzurpiranja tuđeg stana, dodjele budžetskih sredstava kćerki i zetu svoje prve saradnice Svjetlane Kakeš itd. Ali o svemu u nastavcima.

Tako je trofoteljašu mnogo lakše uzeti donaciju od nekakvog udruženja kinesko – bosanskog prijateljstva od par hiljada maski, nego odvojiti budžetska sredstva i konačno pomoći građanima u borbi protiv pandemije nabavkom potrebnih zaštitnih sredstava. Da stvar bude još gora, sastanak je upriličio sa predstavnikom pomenutog udruženja Vahom Omerbegovićem. Rijetko ko zna, ali trofoteljaš zna sigurno, da je taj Vaha ustvari Vahidin Omerbegović, bivši policijski komesar PS Kalesija, koji je osuđen na godinu dana zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi.

Zahvaljujuči pritiscima javnosti i vijećnika Mirnesa Ajanovića, napravio je trofoteljaš rebalans Budžeta i odvojio 2 miliona KM za borbu protiv koronavirusa. Na papiru. Još niko nije vidio posljedice rebalansa. A nije vidio ni trofoteljaša, osim kada treba izaći na svoj medij, lagati građane i lajati niz vjetar.

Tako je trofoteljaš lajao na Vladu Federacije BiH jer je zaobišla Tuzlu u raspodjeli sredstava za borbu protiv koronavirusa. Ali još nije prolajao na javna pitanja – da li je od Vlade Federacije BiH tražio sredstva po Odluci koju je Vlada donijela i jasno zatražila od načelnika i gradonačelnika da dostave zahtjev sa visinom i namjenom sredstava.

Ne zna trofoteljaš gdje udara, pojavljuje se u javnosti kao zadnji odrpanac. Zapitamo se opravdano da li miješa piće ili je u pitanju pogoršanje zdravstvenog stanja. Ali bez obzira na stanje, i dalje upotrebljava moć laganja.

Tako je, dok je trajao neviđeni požar u Tuzli, bio zavučen u mišiju rupu. Ignorisao je apele građana koji su branili svoje domove od vatrene stihije. Umjesto nestalog trofoteljaša, reagovao je predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Tuzli Mirnes Ajanović, te uputio molbu Ministarstvu sigurnosti BiH za angažman helikoptera OS BiH, na što je dobio pozitivan odgovor. Dakle, trofoteljaš nije ni znao da je Ajanović tražio pomoć do samog odgovora, ali je odmah u maniru Riste Đoge otrčao na gebelsovsku TV7 da saopšti da stižu helikopteri.

Jadni trofoteljaš nije dobro čuo. Stiže helikopter! Ne helikopteri…

I dalje kolegijalni Mirnes Ajanović pokušava spasiti trofoteljaša, te upućuje saopštenje medijima u kojem pojašnjava sve detalje oko angažmana helikoptera. Trofoteljaš, da li nadrogiran ili pri čistoj svijesti, naređuje plaćenim medijima da bukvalno ukradu tekst iz saopštenja Mirnesa Ajanovića i objave kao njegovu izjavu.

Ali, ukoliko se vratimo na naslovnu fotografiju ovog teksta, nećemo zamjeriti trofoteljašu. Jer pijanom i umobolnom čovjeku grehota je tražiti bilo kakvu manu.