Ultimate magazine theme for WordPress.

Federalna uprava Civilne zaštite: nepotizam, stranačko zapošljavanje i „off road“ trke

281

Sanita Alagić je pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove i javne nabavke koju je u oktobru prošle godine Vlada KS smijenjila sa direktorske pozicije Doma Nahorevo.

Piše: Kemija Hodžić

Ista je dvije godine ranije štićenike Doma za socijalno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba na čijem se čelu nalazila, odvela ni manje ni više nego na jedan od predizbornih skupova SDA, te u tome nije vidjela ništa sporno. Osim toga, bivšoj direktorici je Skupština KS oborila finansijski izvještaj Doma Nahorevo zbog putnih troškova u iznosu od oko 18000 KM. Odmah nakon što je smijenjena sa direktorske pozicije, Sanita se prijavila na konkurs u Federalnoj upravi civilne zaštite na čijem čelu se nalazi, gle čuda, njen stranački kolega, Fahrudin Solak.

Solak je esdeaovski kadar već 20-ak godina koji je na mjesto šefa federalne Civilne zaštite imenovan 2014. godine. Prije ove direktorske pozicije Fahrudin je bio šef voznog parka Vlade KS, i to vjerovali ili ne, isključivo zbog ljubavi prema automobilima ali i zbog Bakira Alispahića vlasnika auto-kuće „AC Quatro“ koji je dugi niz godina glavni dobavljač automobila i rezervnih djelova za državne institucije i javna preduzeća pod kontrolom, gle čuda, SDA.

Civilna zaštita, na čijem čelu se nalazi Solak, na godišnjem nivou raspolaže milionima maraka koji su potrošeni na: kontejnere za wc i tuširanje u vrijednosti od 600 000 KM, neispravne pancire od 1400 KM, platnene deminerske torbe u iznosu od 2000 KM, hovercraft vozilo od 110 000 KM…

Službeno vozilo FUCZ koristila je i tadašnja pomoćnica direktora Solaka,Dalila Efendić (SDA kadar) u privatne svrhe (tri dana u Makarskoj gdje Efendić posjeduje vikendicu). Fahrudin se zadovoljio privatnim vozilom sa lažnim registracijama koje je koristio za of road utrke na Blidinju i Zelengori. Također, tri godine ranije, Solak je sa stranačkim kolegom Mehmedom Prelićem, koji čak nije ni bio zaposlenik FUCZ bio 9 dana na obukama u Češkoj kao dio ronilačko-pirotehničkog tima koji čak i ne postoji. Na USAR tim je potrošeno više od pola miliona a na skijašku jedinicu oko 240 000 KM. Jasno vam je da BiH nema Jedinicu za zaštitu i spašavanje niti skijašku jedinicu.

Osim trošenja budžetskog novca Solakova strast je zapošljavanje stranačkih kolega pa je tako zaposlio Mehmeda Prelića s kojim je bio u Češkoj i Emira Turića te pet deminera koji čak nisu imali završen ni deminerski kurs. I da ne zaboravim, macolu (to bi bio čekić) platio 5 hiljada konvertibilnih maraka. Riječ je, da ne zaboravimo, o vašem novcu.

Nakon svega ovoga, u vrijeme pandemije koronavirusa se nametnu kao šef ovih nekih likova koji kao znaju šta rade, no jasno je da je jedini „epidemiolog“ čije mišljenje uvažava stranačka mu kolegica (da ne kažem šefica) Sebija Izetbegović.

Danas je Sanita izjavila da je nabavka respiratora obavljena po proceduri jer je „Srebrena malina“ u vlasništvu dečka s TV-a Fikreta Hodžića (koji usput ima opasne dikcijske probleme) jedina koja je ponudila da će do kraja aprila isporučiti respiratore. Da. Od svih kompanija koje se godinama bave distribucijom medicinske opreme jedino je čovjek koji se bavi uzgojem malina našao rješenje nepostojećeg problema. Njen stranački kolega, ekonomski ekspert u vođenju seoske zadruge Fadil Novalić ne zna za šta Vlada FBiH, na čijem čelu se nalazi on dala novac, jer je naime: „Solak potpisao odluku, ja nisam dokor, ne razumijem se u to“. Eto Solak je doktor.

Nego da skratim priču. Opet su vas pokrali isti oni koji vas godinama kradu, no vama je očito svejedno.

Jedva čekam izbore, da se nerviram i da vam napišem: „Sram vas bilo“ jer je SDA opet pobijedila.