Ultimate magazine theme for WordPress.

Stranački uhljebi u doba Korone

188

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama te obustava održavanja kulturnih i sportskih događaja na području kantona stupila je na snagu 11. marta. Isti dan kompanija za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic obilježila je sedamdesetu godišnjicu postojanja sve sa Međunarodnim panelom „Globalno tržište vojne industrije – trendovi i analize“ na kojem je, između ostalih učestvovao i federalni premijer Fadil Novalić zanemarivši Naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva izdatu dan ranije u kojoj se sugerisalo reduciranje okupljenih. On je nekoliko dana kasnije, nakon što se zahvaljujući navedenoj proslavi pojavio veliki broj novooboljelih osoba, istakao da je Vlada FBiH poduzela „sve mjere“ odmah po saznanju o pojavi koronavirusa što je ustvari laž.

Piše: Kemija Hodžić

Naime, prvi slučaj zaražene osobe koronavirusom u FBiH evidentiran je 9. marta u Zenici a Fadil Novalić nije ispoštao naredbe Vlade na čijem čelu se nalazi. Konjička svečanost uzela je četiri ljudska života, svi učesnici proslave bili su primorani na samoizolaciju (oko 200 osoba), „Tvornica mašina i hidraulike“ Novi Travnik je obustavila proizvodnju zbog mjera samoizolacije svim uposlenicima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i kompletan soliter u Novom Travniku u kojem živi zaražena osoba koja je prisustvala derneku u Konjicu. Nadam se da ćete se sjetiti ovoga kada budete birali kome ćete dati svoj glas na izborima.

Nakon ovoga, Civilna zaštita Kantona Sarajevo na čelu sa komandanticom (muka mi je!) i ministricom Nihadom Glamoč, inače smijenjenom direktoricom Sarajevogasa (firmom koja služi za uhljebljavanje esdeaovskih kadrova), nabavila je 50000 zaštitnih maski od firme „Panta Rei“ čiji osnivači su Bilsena Šehman (zastupnica SBB-a u Kantonalnoj skupštini) i njen sin. Ova firma, prema zvaničnom registru, obavlja posao prokuriste, vlasnik firme Beriš Bejtović (sin Bilsene) kaže da se firma prije pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija djelatnost firme je „njega i odražavanje tijela“ a internet adresi ove kompanije vodi do Centra za dermakozmetiku, estetiku i zdravu ishranu a kao dio tima se navodi i zastupnica Šehman – diplomirani kozmetolog – estetičar. Šef ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić, kaže da je Ured uočio nepravilnosti i da „ima elemenata da se ide u dublje provjere“, iz Agencije za javne nabavke su objasnili da je riječ o situaciji krajnje hitnosti pa nisu mogli primijeniti redovne postupke javne nabavke, dok direktor Bejtović ističe da je nakon što je stala prodaja kolača i torti zahvaljujući pandemiji odlučio ne otpustiti samohrane majke i djecu šehida (muka mi je!) te sklopio ugovore sa firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske. Nadam se da ćete se sjetiti ovoga kada budete birali kome ćete dati svoj glas na izborima.

Federalna uprava civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom je sredinom marta nabavila od firme za proizvodnju namještaja Cubicus 20000 testova u vlasništvu Denisa Đulalića koji kaže da se opremom i testovima bavi već 5 godina, što je laž, jer je navedeni prije 4 godine od Općine Centar Sarajevo, kao nezaposlena mlada osoba dobio grant za proizvodnju i restauraciju namještaja. Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet za provjeru postupka nabavki testova za koronavirus Vlade FBiH, a premijer Novalić ne vidi problem u nabavci testova za koronavirus od prodavača namještaja, jer sve je to prodaja. Pa jeste, naredni put kad vas zaboli kimča posjetite stomatologa, jer sve je to medicina. No to nije Novalićeva prva sporna nabavka, kupovina ili odluka. Sjećate li se Ade Novalić, vlasnice zgrade čija vrijednost je procijenjena na 8,5 miliona KM koju je trebalo kupiti javno preduzeće u vlasništvu Vlade Federacije BiH na čijem čelu se nalazi njen otac? Novalić je to pravdao riječima: „Ona je samo imalac dokumentacije“. Ili iste kćerke koja je zaposlena u FIA-u, citiram: „Bez konkursa ali po zakonu“? Nadam se da ćete se sjetiti ovoga kada budete birali kome ćete dati svoj glas na izborima.

Vlada Federacije BiH je kupila 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema preko firme „Srebrena malina“ u vlasništvu voditelja Fikreta Hodžića u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Ovom kupovinom se bavi SIPA. Novalić kaže da to nije njegov posao jer nije doktor, te da se time bavila Federalna uprava civilne zaštite. Jer Solak je valjda doktor za razliku od Novalića. Nadam se da ćete se i ovog sjetiti kada budete birali kome ćete dati svoj glas na izborima. Ili Solakova posjeta derneku u kafani koju je organizovalo nekoliko lokalnih pjevača koji su nastup prenosili uživo na društvenim mrežama. On tvrdi da je prusustvovao renoviranju lokala. Arhitekta?

Dernek u Sarajevu uz Šerifa i Halida je samo šlag na tortu putem kojeg vam poručuju da ste, uz dužno poštovanje, ovce.

  • Nadam se da ćete se ovoga sjetiti kada budete birali kome ćete dati svoj glas na izborima. Hoćete li uzeti zeleni paketić i 50 KM ili ćete pokušati zadržati makar malo dostojanstva?