Ultimate magazine theme for WordPress.

Profesor osuđen za seksualno uznemiravanje učenice vraćen na posao

85

Spaso Šakota je profesor Fizičkog vaspitanja u Tehnološkoj školi u Banjaluci koji je početkom oktobra 2017. godine osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne zbog počinjenja dva krivična djela zadovoljenje spolnih strasti pred učenicom. Iako se seksualno uznemiravanje učenica zbog kojeg je profesor osuđen na šest mjeseci zatvora dogodilo 2011. godine Šakota je tek u oktobru 2017. godine, mjesec dana nakon izricanja presude, dobio otkaz u Tehnološkoj školi u Banja Luci.

Piše: Kemija Hodžić

Ustavni sud BiH je u januaru 2020. godine ukinuo ovu presudu navodeći da se prilikom određenja kazne trebao primjenjivati Krivični zakon Republike Srpske koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja krivičnog djela, jer je za Šakotu povoljniji i blaži, obzirom da se zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci mogla zamijeniti novčanom kaznom. Pored navedenog, Ustavni sud BiH je utvrdio da tokom suđenja nije bilo povrede prava na pravično suđenje.

Cijeli slučaj su pratile mnoge kontraverze pa su tako u septembru dva puta zakazana ročišta za izricanje presude otkazana zbog dojave o navodno postavljenim bombama u Osnovnom sudu. Prilikom druge dojave o bombi, anonimni poziv je stigao direktno ministru Lukaču u kojem je zaprijećeno uz povik: „Allahu ekber, ovaj put će sigurno eksplodirati“. Na dan izricanja presude 3. oktobra na Šakotu je izvršen pokušaj ubistva. Profesor Šakota je Nenadu Beriću i Aleksandaru Saviću, osuđenima na 19 godine zatvora zbog pokušaja njegovog ubistva dao oko 30000 KM da mu „srede“ oslobađajuću presudu.

On je pred Okružnim sudom u Banjaluci, gdje se Beriću i Saviću u martu 2018. godine sudilo zbog pokušaja ubistva rekao: „Dao sam mu najmanje 30000 KM jer me uvjeravao da zna sudije i da mi može pomoći kako bih bio oslobođen optužbi u procesu koji je protiv mene vođen“. U eksploziji četiri bombe postavljenje ispod profesorovog automobila lakše su ranjeni profesor Šakota i slučajni prolaznik, oštećena su još četiri vozila, četiri poslovna prostora i dva stana.

Nakon svega ovoga, osuđeni profesor Spaso Šakota je vraćen na posao u Tehnološku školu Banjaluka a iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su istakli da će se u narednim nadima, u saradnji sa pravnim institucijama baviti ovim pitanjem.

Zadovoljavaš spolne strasti pred učenicom, šest godina uz otpužnicu za seksualno uznemiravanje primaš profesorsku platu, daješ novac kako bi bio oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje, zbog istog ugroziš svoj i život slučajnih prolaznika, osude te na šest mjeseci zatvorske kazne zbog seksualnog uznemiravanja maloljetnice, ponište ti presudu jer zaboga kad si zadovoljavao spolne strasti pred učenicom bio je blaži Krivični zakon po tebe i na kraju te vrate na isto radno mjesto na kojem si počinio krivično djelo.