Čampara: Drsko ponašanje Čegara nanijelo je štetu FUP-u, potrebno donijeti odluku o suspenziji

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koje ne pruža otpor.

U saopćenju za javnost, Čampara je izjavio kako je drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo ogromnu štetu ugledu Federalne uprave policije.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) najoštrije osuđuju svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije (FUP) od načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara”, rekao je Čampara.

Također, on je pozvao zamjenika direktora FUP-a da donese odluku o suspenziji Čegara.

“Drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega pozivam zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića”, ističe federalni ministar.

Naglašava kako građani nisu zaslužili da policijski službenici primjenjuju na njima silu.

“Naši građani nisu zaslužili da bilo koji policijski službenik neosnovano nad njima primjenjuje sredstva prisile. FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik. Ohrabrujem Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak u odnosu na načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, a zamjenika direktora FUP-a da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka”, izjavio je Čampara.

Na kraju, Čampara pojašnjava kako je suspenzija službenika FUP-a u isključivoj nadležnosti direktora, odnosno njegovog zamjenika.

“Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP- a zbog čega pozivam Ensada Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH”, stoji u saopćenju za javnost federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Podijeli objavu

Možda vas zanima