Evropska komisija pozvala članice EU da potrošnju plina smanje za 15 posto

Evropska komisija je pozvala članice Evropske unije da do marta smanje svoju potrošnju plina za 15 posto zbog straha da bi Rusija mogla prestati sa isporukom ovog energenta.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen optužila je Rusiju da koristi plin kao oružje, ali da će se o energetskoj sigurnosti adresirati na nivou Evropske unije.

Von der Leyen je poručila i kako su u Evropskoj uniji uradili puno da se pripreme, te da je ispunjenost skladišta plina 64 posto, da je uvoz plina iz drugih izvora porastao za 75 posto u odnosu na prošlu godinu i da su aktivirani kapaciteti za 20 gigawata energije iz obnovljivih izvora.

“Po prvi put o energetskoj sigurnosti brienmo na nivou Evropske unije. Zbog ovoga moramo smanjiti našu proizvodnju plina i skladištiti plin u terminalima. Ovo je veliki zadatak za cijelu EU ali je neophodan da bi se zaštitili,” rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da evropske države moraju učiniti najviše moguće da konzumaciju plina smanje za 15 posto, te da će na pametan način dati upute kako to da se ostvari. Podvukla je da je u slučaju evropskog upozorenja 15 posto obaveza.

Podijeli objavu

Možda vas zanima