Rusi pritišću Bahmut, no Ukrajinci su dobili neočekivanog “saveznika”

Ruske snage vrše pritisak u ofanzivi na istoku Ukrajine, dok pokušavaju da opkole mali rudarski grad Bahmut, koji je trenutno poprište najtežih borbi na ukrajinskom ratištu.

Rusija pokušava da prekine ranjive linije snabdijevanja ukrajinskih branilaca u gradu i natjera ih da se predaju ili povuku. To bi Moskvi dalo prvu veliku nagradu u više od pola godine i otvorilo put ka osvajanju poslednjih preostalih urbanih centara u regionu Donjecka.

“Neprijatelj neprestano uništava sve što se može iskoristiti za zaštitu naših položaja za utvrđivanje i odbranu. Naši vojnici koji brane područje oko Bakhmuta su pravi heroji”, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski generalštab saopćio je da je Rusija ojačala svoje snage u oblasti Bahmuta i da granatira naselja u okolini grada. No, kako kažu, vremenske prilike su im neočekivani “saveznik”.

Ruski vojnici u Donjeckoj oblasti grcali su u blatnjavim rovovima nakon što je iznenada toplije vrijeme omekšalo smrznutu zemlju.

“Obje strane ostaju na svojim pozicijama, jer, kao što vidite, proljeće znači blato. Stoga je nemoguće ići naprijed”, rekao je komandant ukrajinske frontalne raketne baterije.

Proljetno otapanje, poznato kao rasputica, ima historiju uništavanja planova vojski da napadnu preko tla Ukrajine i zapadne Rusije, pretvarajući puteve u rijeke, a polja u neprobojne močvare.

Zapadne zemlje kažu da je nekoliko ruskih napada na Bahmut propalo uz visoku cijenu.

“Tamo se vode žestoke bitke. Komanda čini sve što može da zaustavi neprijatelja da napreduje kroz našu teritoriju”, rekao je za ukrajinsku televiziju Serhiy Cherevatyi, portparol istočne ukrajinske vojne komande.

Sa svoje strane, Moskva je tvrdila da je uništila ukrajinsko skladište municije u blizini Bahmuta i oborila rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letjelice.

Podijeli objavu

Možda vas zanima