Sutkinja Jukić i advokat Ajanović o slučaju „Novak Đoković“

Nakon ukidanja vize od strane australskog ministra za imigraciona pitanja Aleksa Avkea brojne su reakcije u cijelom svijetu, ali i regionu. Na ovakvu odluku i cijeli slučaj vezan za zabranu ulaska Novaku Đokoviću u Australiju reagovali su i domaći pravnici, od čega izdvajamo reakcije dopredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u prošlim mandatu sutkinje Ružice Jukić i magistra prava i advokata Mirnesa Ajanovića koji je u zadnje vrijeme poznat po pravnoj borni suprotstavljanju mjerama koje se pokušavaju uvesti znog pandemije korona virusa, a za koje Ajanović smatra da duboko zadiru u kršenje ljudskih prava. Iz tog razloga Ajanović je podnio desetine krivičnih prijava i apelacija protiv nosioca vlasti na svim nivoima, a njegovi napori rezultirali su i ukidanjem najavljenih rigoroznih mjera od strane Vlade Federacije BiH.

Njihove reakcije prenosimo u cijelosti.

Sutkinja Ružica Jukić na svom facebook profilu objavla je sljedeće:

DEMONSTRIRANJE MOĆI JEDNOG MINISTRA NASPRAM ODLUKE SUDA!!!

„Novak Đoković, najbolji svjetski tenisač ponovo prolazi agoniju jedne političke odluke!

Obzirom da  po zakonu Australije, ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese sud, iskoristio je to svoje diskreciono pravo, koje je očito političko i povezano sa određenim interesima, te poništio vizu Novaku Đokoviću.

Da li itko treba da ima takvu moć da bude iznad odluka suda?!!?

I sud može da pogriješi, ali sud koristi za svoju odluku činjenice i dokaze, a ne diskreciono pravo.

Drugo postoji više instanci, pa će netko da ispravi pogrešku, ako je načinjena pri radu niže instance.

Jasno je da je sud donio odluku na osnovu dokaza da Novak Djoković nije prijetnja po zdravlje stanovnika Australije, te da ima sve validne potvrde za ulazak u Australiju  i da mu se vrati viza, koja je bila poništena.

Ministarstvo zdravlja Australije se izjasnilo, da Novak Đoković nije opasnost po državu!

Novak Đoković nije antivakser, on se samo ne želi cijepiti, to nije isto i to je njegovo pravo u vrijeme eksperimentalnog perioda cjepiva.

To što su se drugi cijepili ne obvezuje njega!

Dokazao je da nije protiv cjepiva i organizirao je punktove za prijem cjepiva, kada je vrlo teško bilo doći do cjepiva.

Jedan je od najvećih donatora, kada su u pitanju sportisti u vrijeme  katastrofa izazvanih poplavama, požarima, pandemijom izazvanom corona virusom, pa je tako donirao i državi BiH, Hrvatskoj, Srbiji, te drugim državama bivše Jugoslavije kao i onima sa drugih kontinenata.

Nadalje,  Australiji je  donirao milone dolara  kada su u pitanju požari, zatim zaštita siromašnih,  te npr.  poklonio je neverovatnih milion dolara za juniorski teniski program Australijan opena!

Italiji je poklonio 1.000.000. eura za zaštitu protiv covida  19 i dr.

Teško je sabrati sve njegove donacije i njegovu želju da pomogne onima kojima treba.

Kao takav je trebao biti počasni građanin u svim tim državama, jer se drugi primaju za počasne građane, a da nisu ništa dobro uradili.

No, on zbog jednog ministra  i njegovog diskrecionog prava, pono biva stavljen u pritvor sa jasnom porukom!

Svi oni koji se nisu cijepili, proći će isto ili gore poniženje i biti će pogažena njihova ljudska prava!

Čemu onda sudovi, kada će ministri odlučivati?!!!

No, ako Federalni sud  Australije večeras podlegne pritisku politike i poništi vizu Novaku Đokoviću, sigurni neka budu da će isti biti upravo pobjednik i slijediti će ga miliuni ljudi, jer je ispao žrtva jednog nerazumnog sustava.“

Advokat Mirnes Ajanović svoj stav o slučaju „Novak Đoković“ jasno je iznio gostujući u gledanom srbijanskom podkastu.

“Preko Novaka nam svima šalju poruku – da se povinujemo, šutimo i trpimo!”, istakao je Ajanović i dodao:

„Šta je uzrok spora za učešće Novaka Đokovića na turniru u Australiji?

Kod Novaka nije bila sporna medicinska odluka, jer je imao validno medicinsko izuzeće za prijem vakcine, a to je potvrđeno i od strane suda Australije.

Dakle, time nije sporna ni pravna odluka.

Sporna je okolnost da ministar za imigracije i pored odluke suda može narediti deportaciju, te je jasno da se radi o političkoj odluci.

U takvim okolnostima pravni tim je morao djelovati nekonvecionalno, jer u stanju političke odluke mora se djelovati ne samo pravno nego i politički i uključiti maksimalno politiku zahtijevajući o predsjednika Srbije upućivanje protestne note vlastima Australije, jer je dužan štititi građane Srbije bilo gdje bili, kao što je, uostalom, obaveza svih predstavnika svih država štititi svoje građane.

Predsjednika Srbije je bio dužan tražiti pomoć prijateljskih zemalja da upute protestnu notu vlastima Australije, posebno Generalnom guverneru.

Trebalo je javno tražiti od svih zemalja čiji takmičari sudjeluju na turniru bojkotovanje turnira, kada se takmičari nisu već sami sjetili solidarisati sa kolegom ili nisu htjeli, jer sport zahtijeva fer plej djelovanje i pravo svima koji su stekli sportske uslove da se takmiče.

Predsjednik Srbije je morao djelovati upućivanjem protestne note i Ujedinjenim nacijama, zbog kršenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.“

Dosije.ba

Podijeli objavu

Možda vas zanima