Dodik vrijeđao Schmidta i Nelsona, a onda govorio o povratku u institucije BiH: Nije malo kada vas Vučić zamoli

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas press konferenciju na kojoj se referirao na sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je zamolio da se vrati u institucije BiH.

Dodik je odmah na početku rekao da oni nikada “nisu blokirali rad institucija BiH”.

“Bili smo odlučili da će naši predstavnici ići samo kad procijene da je to u interesu Republike Srpske. Učestvovao sam na sjednicama Predsjedništva i Vijeće ministara je donosilo odluke, a Parlamentarna skupština je imala nekoliko pokušaja zasjedanja”, kazao je Dodik.

Nakon toga demantovao je sam sebe rekavši da treba “otkloniti razlog zbog kojeg političari iz RS-a ne učestvuju u donošenju odluka u državnim institucijama BiH”.

“Tražit ćemo načina da se otklone razlozi zašto ne učestvujemo. Moguće je da će se doći do nekog prijedloga. O tome ćemo razgovarati sa svim faktorima u narednim danima. Razgovarat ćemo i s opozicijom”, rekao je Dodik.

Dotakao se i sastanka s Vučićem u Beogradu i njegovog poziva da se vrati u institucije BiH.

“Dobro bi bilo da svi pročitaju zajedničku izjavu, Vučićevu i moju, nakon sastanka. U narednim danima treba malo o tome da porazgovaramo i nađemo rješenje da se vratimo u institucije BiH. Nije malo kada predsjednik Srbije zamoli da se vratite u institucije”, kazao je Dodik.

Govorio je i o sankcijama koje su nametnute njemu i njegovim saradnicima, kao i prorežimskoj medijskoj kući ATV iz Banje Luke.

“Sankcije ni za koga, pa ni za mene, ne predstavljaju sjajnu situaciju. Amerikanci su potpuno na strani ‘muslimana’ u BiH. Moram reći da je Escobar, kojeg lično poznajem, u stanju mene i smaknuti”, naglasio je Dodik.

Nakon Escobara na red za vrijeđanje je došao i visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Plačljivim tonom ovih dana govori kako ga pominjem. Pominjem, jer se kao građanin druge države predstavlja lažno. Pokušava da drži lekcije svima. On nema imenovanje Vijeća Sigurnostii UN-a, a to je ono što daje legitimitet. RS je rekla svoje, neće razgovarati s njim. On je lažni visoki predstavnik. Historija će ga zapisati kao takvog. Njemu je najvažnije da se smijeni Milorad Dodik pa misli da će ga zbog toga neko prihvatiti. RS ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove”, poručio je Dodik.

Nije zaboravio ni ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona.

“Mada je on službenik State Departmenta, to ne mora značiti da treba da laže. On ima potencijal da naredi ne da neko bude sklonjen, nego da ga se ubije. Dosta sam rekao”, ustvrdio je Dodik.

Govorio je i o promjenama izbornog zakona u BiH rekavši da su spremni podržati sve promjene koje Bošnjaci i Hrvati u FBiH dogovore.

Podijeli objavu

Možda vas zanima