BiH se pridružila borbi protiv deportacije Ukrajinaca na teritorij koji kontrolišu Rusi

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je da se Bosna i Hercegovina pridružuje inicijativi protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine, a koju kontrolišu Rusi.

Naime, Turković se odazvala pozivu koji je uputio Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

“Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama”, kaže Turković.

Procjenjuje se da se, zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.
“Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama”, poručuje ministrica Turković.

Podijeli objavu

Možda vas zanima