Bill Gates ulaže i u proizvodnju mlijeka

Milijarder Bill Gates odlučio je investirati u proizvodnju mlijeka kojom neće biti uzrokovana velika emisija štetnih gasova.

Na kartonskoj ambalaži portlandskog proizvođača mlijeka Neutral istaknuta je poruka: “Ovo mlijeko bori se protiv klimatskih promjena”. Na web stranici ove kompanije navedeno je koliko ugljendioksida emituje tokom proizvodnje. Njen cilj je da emituje što manje štetnih gasova.

“S obzirom na to da potrošači kupuju ovo mlijeko, direktno ulažemo u to da farme imaju tehnologiju kojom će smanjiti emisiju”, izjavio je direktor Neutrala Marcus Lovell Smith, koji tvrdi da je ova kompanija prva karbonski neutralna kompanija u američkoj prehrambenoj industriji.

Iz Neutrala su saopćili da su sredstva za zaštitu okoliša osigurali iz fonda čiji je osnivač Gates. Ovaj proizvođač radi s istraživačima kako bi u cjelokupnoj proizvodnji i nakon toga smanjio emisiju štetnih gasova – od gnojiva koje se koristi za uzgoj stočne hrane do zbrinjavanja ambalaže nakon konzumacije mlijeka.

U Neutralu planiraju prodavati i druge vrste namirnica tokom čije će proizvodnje biti emitovane male količine štetnih gasova. Smith je ukazao da su počeli na ovaj način proizvoditi mlijeko, jer se tokom njegove proizvodnje emituju velike količine ugljendioksida, piše online izdanje poslovnog lista Fast Company.

Najveći dio poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama je upravo u Gatesovom vlasništvu. Posjeduje 269.000 hektara zemljišta u 18 saveznih država. Na njegovom zemljištu uzgaja se krompir, mrkva i luk. Između ostalih, svjetski lanac brze hrane McDonald’s koristi taj krompir za pravljenje pomfrita.

Podijeli objavu

Možda vas zanima