BOSS: Da li Bosni i Hercegovini prijeti glad zbog nemoralne vlasti?

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ponovo upozorava da Bosni i Herecegovini prijeti kolaps poljoprivrednog sistema i potpuna zavisnost od uvoza hrane sa svim ekonomskim posljedicama uključujući poskupljenja pa i nedostatak hrane. Nedopustiva je šutnja svih nivoa vlasti zbog rapidnog smanjenja poljoprivrednika i proizvodnje hrane u cijeloj državi, a posebno na činjenicu da je u žitnici BiH, Semberiji, izgubljeno deset hiljada poljoprivrednika, a sve kao rezultat apsolutnog odsustva adekvatne i konkretne podrške poljoprivrednicima od strane svih nivoa vlasti.

Izabrani zvaničnici i političke stranke zabavljeni lično-interesnim djelovanjem i bjesomučnom političkom trgovinom ponovo zanemaruju višegodišnja upozorenja BOSS-a da je potrebno pristupiti izradi i realizaciji inoviranih programa i pravilnika novčane podrške prije početka sjetve te drugih programa konkretne pomoći poljoprivrednicima.

Projektovana pandemija i rat u Ukrajini pokazali su da je svaka država čuvala zalihe hrane za svoje građane, što upozorava da i BiH mora imati aktivan i funkcionalan poljoprivredni sistem jer će u protivnom biti ovisna od uvoza i dešavanja na vanjskom tržištu, što može rezultirati i glađu građana.

Osim konkretnih mjera pomoći poljoprivrednicima, sve vlasti u državi moraju pristupiti i izradi tržišnih rješenja koja će omogućiti konkurentnost domaćih proizvoda u odnosu na uvozne jer je svako oglušivanje na statističke alarme ravno izdaji interesa Bosne i Hercegovine, upozorio je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a. Prošlogodišnje upozorenje Mirnesa Ajanovića da se poljoprivredi mora pomoći važi i danas, a može se pogledati u video prilogu pod nazivom „OSIGURATI NOVČANE POTICAJE ZA POLJOPRIVREDNIKE ZA SJETVU I OTKUP PROIZVODA“, čiji link se nalazi u nastavku saopštenja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima