BOSS: Smanjenjem doprinosa i poreza na plate omogućiti povoljniju privrednu klimu i veće plate radnicima

Vlast u stanju ekonomske krize mora omogućiti povoljniju privrednu klimu i omogućiti veće plate radnicima smanjenjem doprinosa i poreza na plate, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Ekonomija države ne može se zasnivati na previsokim akcizama, porezima i MMF kreditima, već da se moraju praviti pogodni pravno-ekonomski uslovi za razvijanje domaćeg kapitala, kao i privlačenje stranog kapitala koji je u vremenu globalizacije izrazito mobilan.

Mora se ne samo zaustaviti gubitak radnih mjesta, nego i povećati broj zaposlenih, ali i povećati plate bez dodatnog udara na poslodavce. To se može ostvariti smanjenjem doprinosa na plate koji su izuzetno visoki, zbog čega poslodavci pribjegavaju radu u sivoj zonu, ne uplaćuju doprinose ili otpuštaju radnike. Smanjenje doprinosa na plate bi omogućilo poslodavcima da stabilizuju svoje poslovanje i ostvare višak kapitala što bi bila adekvatna stimulacija da prijave ili zaposle nove radnike i/ili povećaju plate svojim radnicima, što bi u konačnici omogućilo sigurnije punjenje državnih budžeta, uključujući i stabilnost entitetskih penzionih fondova.

Umjesto visokih doprinosa po pojedincu potrebno je smanjenjem doprinosa omogućiti povećanje ukupnog broja doprinosa, koji bi zbog većeg obima omogućili i veće punjenje budžeta. Cilj je povećati stabilnost realnog sektora i podstaknuti veću potrošnju i otvaranje novih radnih mjesta, uz zadržavanja postojećih radnika, što će zasigurno puniti budžete, ali i omogućiti ostanak mladih generacija u našoj državi što je od posebnog značaja u aktuelnom kriznom periodu, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima