Brnabić o zabrani putovanja Vučiću: Ovo je najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tokom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu “radi dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

Ona je na Televiziji Pink, povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti “najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske”.

“Nije mi jasno je li mu zabranjena posjeta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerovatni presedan”, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu” na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje te posjete što je najavila jedna članica Europske unije “ne skandal, već mnogo više”, prenijela je Hina.

Dodala je da će Vučić sad tražiti službenu posjetu, “pa da vidimo te evropske vrijednosti”.

Hrvatski mediji javili su ranije da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima te da je htio sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i “ovdje raditi šta želi”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima