Chollet: Amerika će kazniti one koji ruše Bosnu i Hercegovinu

Sjedinjene Države posvećuju veliku pažnju političkoj krizi u BiH i imaju alate koje mogu upotrijebiti protiv nacionalističkih čelnika koji izazivaju podjele u “ratom uplašenoj”, multietničkoj balkanskoj zemlji i koji bi je pokušali “rastrgnuti”, rekao je savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet u intervjuu za Associated Press.

“Naš apel čelnicima u BiH je da se uzdignu iznad vlastitog interesa i pokušaju imati na umu širi interes svoje zemlje. Ako lideri nastave putem podjela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojima možemo kazniti takvo ponašanje”, dodao je, spominjući moguće sankcije.

Chollet je stigao u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak na trodnevne sastanke s najvišim političkim čelnicima usred najgore političke krize otkako je potpisan mirovni sporazum. Rekao je da su u SAD-u vrlo zabrinuti.

“U Washingtonu se posvećuje velika pažnja situaciji ovdje i mnogo je zabrinutosti zbog putanje na kojoj se BiH nalazi i straha da je, prvi put u 26 godina, Dejtonski mirovni sporazum u svom najopasnijem trenutku”, naglasio je.

Međutim, Chollet je rekao da Sjedinjene Države i dalje vjeruju da BiH “nije prošla tačku bez povratka”.

“Još uvijek vjerujemo da postoji šansa da se sve to zaustavi… i to nisu samo Sjedinjene Države, tu su naši partneri u Evropi”, dodao je.

Rekao je da će biti potrebno raditi na jačanju bosanskohercegovačkih demokratskih institucija i usmjeravanju zemlje prema cilju konačnog pridruživanja Evropskoj uniji.

“Morat će se donijeti mnogo teških odluka, ali Sjedinjene Države su predane učiniti sve što mogu da pokušaju spriječiti da se dogodi ono najgore i, više od toga, pokušati postići još bolji ishod vraćajući BiH na njen put prema euroatlantskoj destinaciji”, rekao je.

Dodik je, međutim, ostao “neposlušan” nakon što su se on i druga dva člana bh. Predsjedništva u utorak sastali sa Cholletom, insistirajući da je rekao američkom izaslaniku da “samo nastavi sankcije, mi se držimo naše politike”, prenosi AP.

I to uprkos pismu u kojem se navodi mogućnost sankcija američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Podijeli objavu

Možda vas zanima