Lavrov razočaran u Grčku: Nekada su nam bili prijatelji, više nisu

Odnosi Ruske Federacije i Grčke više nisu kao što su nekada bili. Dokaz tome je najnovija izjava ruskog šefa diplomatije, koju je prenijela ambasada ove zemlje u Atini.

“Primjetili smo transformaciju njenog rukovodstva. Bilo je prinuđeno ili je pristalo da se povinuje američkim zahtjevima. Izvukli smo svoje zaključke o onima koji tako rado podržavaju agresiju na Rusiju”, objavila je ruska ambasada u Atini na Twitteru izjavu Lavrova.

Ruski ministar vanjskih poslova je ovim tvitom izrazio nezadovoljstvo preko ruske ambasade u Grčkoj, reagujući bez presedana na poziciju koju je ova zemlja zauzela u odnosu na rusku invaziju, navodi “Katimerini”.

U tvitovima se dalje kaže da su “Grčka i Kipar posljednjih godina bili među najprijateljskim zemljama” i da su do skora “imali veliki broj zajedničkih kulturno-obrazovnih projekata”, kao i da se “Ekonomska saradnja aktivno razvijala na obostrani interes”.

Ruski šef diplomatije je naveo da je čudna bila brzina kojom su prešli ne samo u ‘tabor’ onih koji su potpisali sankcije, već i u grupu onih koji predvode antiruske akcije.

“Grci su nam nekada bili prijatelji dok se Atina nije povinovala američkim zahtjevima. To odražava nametnutu liniju agresivne konfrontacije, a ne interes Grka”, poručili su iz ruske ambasade u Atini, citirajući izjavu ruskog šefa diplomatije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima