Čović: Bez dogovora o Izbornom zakonu BiH će biti kao Mostar, gdje izbora nije bilo 12 godina

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu, jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je jučer u Briselu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ako nema dogovora, izbora vjerovatno neće biti, iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina, jer nisu postojali uvjeti za to”, rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao o sadašnjoj situaciji u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora o izbornom zakonu.

Između ostalih, razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da hrvatska strana u BiH ne želi ni razmišljati šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

“Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za evropski put Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Ističe kako mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer “joj odgovara status quo”.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Podijeli objavu

Možda vas zanima