Sankcionisani iranski general ismijava EU: Od moje imovine kupite ugalj, dolazi teška zima

Visoki iranski general kojeg je Evropska unija sankcionirala zbog navodnog opskrbljivanja Rusije bespilotnim letjelicama poručio je Evropskoj uniji da “njegovom imovinom mogu kupiti ugalj za predstojeću zimu”.

Načelnik glavnog štaba oružanih snaga, general bojnik Mohammad Bagheri, bio je među trojicom iranskih vojnih dužnosnika koji su nedavno stavljeni na listu sankcija EU i Velike Britanije.

Kijev i zapadni saveznici optužili su Moskvu za korištenje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u napadima na Ukrajinu, dok Teheran poriče da je Moskvi dostavio oružje.

“Dopušteno im je identificirati i zaplijeniti svu imovinu general-bojnika Mohammada Hosseina Bagherija u bankama širom svijeta i koristiti ih za kupovinu uglja za evropske građane, teška zima je pred nama”, rekao je Bagheri u poruci koju su objavili lokalni mediji.

Sankcije su uglavnom simbolične jer uključuju zabranu ulaska i zamrzavanje bilo koje imovine koju posjeduju u EU.

Bagheri je nametanje sankcija EU nazvao “pogreškom” sličnom onima koje su SAD napravile kad su ga sankcionirale 2019. godine.

Prošlog mjeseca Kijev je odlučio značajno zahladiti svoje diplomatske odnose s Teheranom zbog navodnih isporuka oružja Moskvi.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima