Čović uoči sastanka: Konaković mi je rekao da imamo o čemu razgovarati, nemam problem s riječi bojkot

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uoči današnjeg sastanka u Parlamentu Bosne i Hercegovine o izbornom zakonu organizirao je susret s medijima, gdje je govorio o brojnim temama.

Poručio je da je vrijeme za dogovor skoro isteklo i da je to bilo jasno u Neumu. Međutim, na poziv čelnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića se odazvao.

“Konaković mi je kazao da imamo o čemu razgovarati i zato smo danas ovdje. Međutim, HDZ je do sada na sto stavio čak devet prijedloga za izborni zakon i to bez Doma naroda. A u Neumu smo vidjeli tek prvi prijedlog druge strane, prvi pisani prijedog, a predstavio ga je Konaković”, kazao je Čović.

Na pitanje Klix.ba o različitom tumačenju stavova Venecijanske komisije, Čović tvrdi da je HDZ dobio podršku kada je riječ o prefiksu, odnosno da se kod izbora članova Predsjedništva kao prefiks piše: član iz reda hrvatskog naroda i ostalih građana, a tako i za druge.

“Naš kompromis je bio da imamo dvije liste, a Venecijanska komisija je rekla da im je to u redu, ali su istakli da bi moglo doći do nejednake vrijednosti glasa ako bi, naprimjer, u Tuzli većinski Bošnjaci glasali za člana Predsjedništva iz reda Hrvata”, rekao je Čović.

Potcrtao je da nema problema s riječi bojkot, ali da će se HNS, ali i HDZ odrediti kako će se postaviti prema izborima u zavisnosti od ishoda pregovora, kojima ne daje mnogo šanse.

“Riječ bojkot kod mene ne postoji, ko sam ja da nešto bojkotujem. Kako će te poteze neko nazvati, ja ne znam, ali nemam problema s tom riječju. Kod nas svakako na izbore ne izlazi 50 posto građana, pa kažemo li da oni bojkotuju”, upitao se Čović.

Kritikovao je i međunarodne predstavnike koji su, kako kaže, ohrabrili neke pregovarače u Neumu porukama da će izbora biti bez obzira na pregovore.

Na kraju je komentirao i poteze Narodne skupštine RS-a, kazavši da nema problema ni sa kakvom odlukom te skupštine ako je u skladu s Ustavom BiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima