Novalić: Volio bih da građani, umjesto što štede, ulažu novac i jačaju privredu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je večeras da nije istina da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo, štednja i da Vlada FBiH “ne zavlači građanima ruke u džepove”.

Kako je rekao Novalić u svom obraćanju uživo na Facebooku, porez na štednju ne postoji, a ne oporezuju se ni kamate na štednju.

“Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo”, kazao je Novalić.

Ono što bi se novim zakonom oporezovalo su ugovori o djelu jer, kako kaže Novalić, jako veliki iznosi se obrću ovim ugovorima.

“To se sada oporezuje “10+6+4” sistemom i to nije puno. Jeftinije je poslodavcu angažirati čovjeka o ugovoru o djelu nego ga zaposliti. To je u redu. No, nakon godina rada, kad mu više ne treba onda je “gdje si bio – nigdje, šta si radio – ništa”. Mi smo to sad oporezovali isto kao i zaposlene”, dodaje premijer FBiH.

Obraćanje je nastavio daljim pojašnjenje, novog zakona o doprinosima i dohotku.

“Doprinose plaćamo svi mi koji smo zaposleni iz plate (PIO, zdravstvo i fond zaštite nakon gubitka posla). To ne uzima država, nego to uposlenici daju sami sebi. Tvrdnja da je premijer zavukao ruku u džepove građana nije tačna. Taj novac ne ubire nijedan budžet, to ubiru fondovi koji služe da pomognu građanima”, naglašava Novalić.

Dodao je da trenutno svi zaposleni bez, obzira imaju li 400 ili 4.000 KM plaću, plaćaju 10 posto poreza.

“To nije u redu. Novim zakonom bi to išlo tako da oni koji imaju plaću do 800 KM imali bi 0 posto poreza. Oni koji imaju do 2.000 plaćali bi manje nego sad, a oni koji imaju preko plaćali bi više nego sad. Pa vi sad procijenite da li je to zavlačenje ruku u džepove građana”, podcrtava on.

Zaključio je da bi se donošenjem novog zakona stvorio prostor da se plaće povećaju.

“Vlada će dobivati manje ali se ostavlja prostor da se privreda ojača i da se stvori osnov za povećanje plaća. Hoće li poslodavci to uraditi, ja tvrdim da hoće. Država ih na to ne može natjerati, ali prvi put u historiji imamo veću potražnju radne snage nego ponudu”, zaključio je Novalić dodavši da je u bh. društvu je proizvedena takva “šizofrenija” oko ova dva zakona zato što postoje oni kojima ti zakoni ne odgovaraju, a to su oni sa plaćom preko 4.000 KM.

Podijeli objavu

Možda vas zanima