Danas se navršava 28 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Danas se navršava 28 godina od događaja kada je 9. novembra 1993. godine u 10:16 sati nakon serije granatiranja HVO-a srušen luk Starog mosta u Neretvu. Taj dan Mostarci i danas obilježavaju uz sjećanje na nemili događaj, kao lekciju iz koje treba učiti.

Datum rušenja Starog mosta tradicionalno svake godine obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog Starog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a, tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu uz prigodna sjećanja.

Svake godine obilježavanje godišnjice na Starom mostu okupi i brojne građane i javne ličnosti, kada se evociraju sjećanja na trenutak kad je svijet zanijemio i šalju poruke mira i suživota.

Ove godine u manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta, najavljeno je učešće oko 800 osnovaca i srednjoškolaca iz Mostara koji će na UNESCO-ov spomenik doći sa svojim roditeljima, profesorima i direktorima, kako bi obilježili 28. godišnjicu od rušenja simbola arhitekture i civilizacije.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Sagrađen je 1566. godine, za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Kroz historiju je bio nazivan “Novi”, “Sultana Sulejmana”, “Veliki” i “Stari”.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), a 9. novembra 1993. godine je srušen u Neretvu nakon višesatnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je svečano otvoren, te godinu dana nakon toga uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Prepoznatljivi je simbol Mostara i BiH širom svijeta i mjesto održavanja tradicionalnog takmičenja “Skokovi sa Starog mosta” koji imaju dugu historiju od 455 godina, te je od 2015. godine i stanica “Red Bull” Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što ima i veliki turistički značaj u svijetu za čitavu našu zemlju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima