Blinken: Nezavisna Ukrajina će postojati i trajati mnogo duže nego Vladimir Putin

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken izjavio je kako će saveznici i u narednom periodu nastaviti na konkretan način podržavati Ukrajinu, ali istovremeno i vršiti pritisak na Rusiju da zaustavi invaziju na ovu državu.

U intervjuu za CNN, Blinken je potvrdio kako će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prisustvovati vanrednom sastanku lidera država članica NATO saveza koji će se održati naredne sedmice u Briselu.

“Predsjednik je u stalnom kontaktu s kolegama, ali ovo je važna prilika da svi budemo u istoj prostoriji i da nastavimo s izradom strategije koja će izvršiti nevjerovatan pritisak na Rusiju, ali istovremeno pomoći Ukrajini”, rekao je Blinken.

Na pitanje da li odustajanje od ulaska Ukrajine u NATO predstavlja ustupak Ruskoj Federaciji, državni sekretar SAD-a ističe kako to nije slučaj.

“Mislim da to nije ustupak već prije svega odraz realnosti. Ono što smo učinili u podršci Ukrajini je pružanje vanredne sigurnosne pomoći državi kako bismo bili sigurni da Ukrajina ima sredstva da se adekvatno brani”, pojašnjava Blinken.

Između ostalog, Blinken se osvrnuo i na mogućnost da rat u Ukrajini preraste u globalni sukob i nuklearni rat.

“Predsjednik Biden je vrlo jasno rekao kako ćemo izbjeći ulazak u bilo kakvu vrstu sukoba s Rusijom i da ćemo izbjegavati sve što nas dovodi do trećeg svjetskog rada. Ruske priče o nuklearnom oružju su vrhunac neodgovornosti i protivječe svemo što smo rekli, ali i svemu što su Rusi govorili godinama unazad. Stvari posmatramo pažljivo. Puno je lošeg govora i kakofonije. U isto vrijeme, moram vam reći da smo zabrinuti zbog stvarne opasnosti da bi Rusija mogla upotrijebiti hemijsko oružje u Ukrajini”, ističe on.

Državni sekretar SAD-a je također komentirao i Putinove težnje za kontrolom ukrajinske politike.

“Moram vam reći nekoliko stvari u koje sam siguran. Prije svega, nezavisna Ukrajina postojat će mnogo duže nego što će postojati Vladimir Putin. Na ovaj ili onaj način, Ukrajina će biti tamo, a Putin u jednom trenutku neće. Nadamo se da će ovaj rat okončati prije nego kasnije, tako da se smrt i uništavanja ne mogu nastaviti”, izjavio je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u razgovoru za CNN.

Na kraju razgovora, državni sekretar SAD-a poslao je jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Prekini ovaj rat i okončajte agresiju koja je potpuno neopravdana. Vrijeme je da se zaustavi rat, ubijanja i uništavanje. To je moja poruka”, zaključio je Blinken.

Podijeli objavu

Možda vas zanima