Dodik: Hajde da se dogovorimo da BiH opstane još 10, 15 godina pa nek buduće generacije donose odluke

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik položio je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske zakletvu kojom je postao predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Na početku obraćanja, Dodik je rekao kako je ponosan što je imenovan na ovu poziciju.

“Ovo je treći put da u svom životu stojim pred vama kako bih kao budući predsjednik RS-a položio zakletvu. Osjećam se sretno kao i prethodnici. RS je za mene impresivna, društvena i teritorijalna zajednica. Ona je stvorena voljom naroda sa željom da svi u njoj, po različitim osnovama nađu način da sretno žive”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako će se ponašati partnerski prema svima.

“Očekujem da nas svi prihvate kao partnere, a ne klimoglavce. Ponos koji nosim ogleda se u činjenici da je većinski narod izabrao mene za predsjednika. Atmosfera je odavala čisto demokratsko okruženje. Borba za stabilnost i mir će biti ključna politika u našem kretanju”, poručio je Dodik.

Poručio je i kako će sa potpredsjednicima raditi na poboljšanju života svih građana u ovom entitetu.

“RS mora brinuti za svakog čovjeka na ovom prostoru. Tražit ću modalitete da s tim radim sa potpredsjednicima, bez osvrta na prošlost. RS će velike političke teme definisati kroz NSRS i člana Predsjedništva BiH. Neće nam biti lako. Neriješena pitanja na nivou BiH, odlazak van ustavnih okvira, veliki su problem. Vrhunac političkog pragmatizma jeste poštivati Ustav. Ustav BiH je za nas dovoljan okvir da slobodno živimo i radimo”, ističe novi predsjednik RS-a.

Nakon toga, ponovo je poslao poruku međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Ja kažem pred NSRS. Ako se usudi da bilo kakvom intervencijom zadre u imovinsko-pravne odnose RS-a, bez debate, napisao je odluku o odvajanju RS-a koju ću ja predložiti. Znam šta govorim. Ne smijemo od Amerikanaca i Evropljana? Pustite to, to vrijeme je prošlo”, ističe Dodik.

Na kraju, on je također ponovio kako ne želi da razgovara sa Schmidtom.

“RS ima svoju Srbiju, ima svoju Rusiju, svoje partnere u Mađarskoj, Kini i Grčkoj, susjede s kojima želimo razgovarati, kao što su Crna Gora i Hrvatska. Razgovarat ćemo s njima, a ne sa raznim spodobama poput Schmidta”, zaključio je Dodik.

U zaključku, Dodik se osvrnuo na odnose sa Velikom Britanijom, Amerikom, ali i Njemačkom.

“Jednako kako želim sarađivati s EU, želim sarađivati i sa Amerikom, ali ne potcjenjivački. Ne želim razgovarati sa britanskim satrapima koji pokušavaju srušiti sve što su naši nacionalni interesi i oni koji se u Ukrajini bore do posljednjeg Ukrajinca. Kažu Kosovo može biti nezavisno, a RS ne može. London više nije britanski, on je nečiji drugi grad. Nema tamo ništa lijepo. Što se tiče njemačke politike, ako je ona uperena protiv pozicije RS-a, ona ne može biti dobra za nas”, zaključio je Milorad Dodik.

Na kraju je poručio: “Hajde da se dogovorimo da BiH opstane barem još 10, 15 godina pa da neke buduće generacije donose konačnu odluku. Vratite nam ustav što prije, što ga prije ne vratite prije ćete imati probleme”, kazao je Dodik. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima