Doktor Nabil: Ako iko na svijetu može razumjeti Palestince, onda su to građani Sarajeva

Ovo je moralni čin. Sarajevo kao slobodarsko lice Bosne i Hercegovine ima moralnu obavezu da se solidariše s narodom Palestine koji sada proživljava teror i zločine od izraelske vojske.

Kazao je ovo za “Avaz” ugledni doktor Nabil Naser nakon današnjih protesta podrške za Palestinu u Sarajevu, kojem su prisustvovale hiljade ljudi.

– Sarajevo, koje je bilo četiri godine pod opsadom, razumije kako je biti bez hrane. Ako iko na svijetu može razumjeti kako je danas Palestincima, onda su to građani Sarajeva. Palestincima treba humantirana pomoć. Institucije BiH moraju dići glas protiv terora koji Izrael čini više od 75 godina – naveo je doktor Nabil.

Dodao je kako Palestinci imaju pravo da žive na vlastitoj zemlji.

– Želimo samo da živimo u miru. Palestinci ne mogu slobodno hodati svojom zemljom. Palestina je svedena na 15 posto teritorije, zašto Amerika i Velika Britanija to ne vidi i zašto stoje iza zločinaca? Zašto ne urade barem 10 posto onoga što su uradili za Bosnu i Hercegovinu? Zar mi nismo ljudi? Zar mi ne zaslužujemo da živimo? Zašto moramo plaćati cijenu egoistične politike koja nema nikakvog smisla – upitao je doktor Nabil.

Naveo je kako je palestinska borba slika i odraz njihovog htijenja za savremenom i nezavisnom Palestinom.

– Međunarodna zajednica treba da kazni Izrael i da primijeni aparthejd kao što su u Južnoj Africi – istakao je doktor Nabil.

Avaz.ba

Podijeli objavu

Možda vas zanima