Danas se nastavlja suđenje Selmi Cikotiću pred Sudom BiH

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja i ovlasti, čime je budžet BiH oštećen za 9,7 milijuna KM.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 14. februara, svjedokinja Tužilaštva Jelena Kovačević kazala je da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izvršila provjere nakon zaprimljene anonimne prijave, te sačinila zapisnik o počinjenom kaznenom djelu.

Kazala je da je SIPA, gdje je zaposlena od 2007. godine, 2012. godine zaprimila dvije anonimne prijave koje se odnose na viškove i manjkove naoružanja u kasarnama BiH, nakon čega je predmet otvoren.

Optužnica Cikotića tereti da je od 2009. do 2011. zloupotrebio službeni položaj tako što je na štetu MOBiH-a, kojim je tada upravljao, nezakonito pogodovao kompaniji “Scout” prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

“Cikotić je, kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama oštetio budžet BiH i drugome pribavio imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti”, stoji u optužnici.

Podijeli objavu

Možda vas zanima