Donald Trump najavio pokretanje nove društvene mreže TRUTH Social

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je planove za pokretanje nove društvene mreže pod nazivom TRUTH Social.

Rekao je da će se ova platforma “suprotstaviti tiraniji velike tehnologije”, optužujući ih da utišavaju drugačija mišljenja u SAD-u.

Trump Media & Technology Group (TMTG), kojom predsjedava, također namjerava pokrenuti pretplatničku videouslugu na zahtjev.

Trump je bio suspendovan s društvenih mreža poput Twittera i Facebooka, nakon što je u januaru gomila njegovih pristalica nasilno upala u Capitol, piše BBC.

On i njegovi savjetnici od tada su nagovijestili da planiraju stvoriti rivalsku platformu. Ranije ove godine pokrenuo je From the Desk of Donald J Trump, koji se često nazivao i blogom.

Ta platforma je trajno zatvorena manje od mjesec nakon pokretanja, a Trumpov pomoćnik Jason Miller rekao je da je to “samo pomoćno sredstvo za šire napore koje imaju i na kojima rade”.

Prva verzija njegovog najnovijeg poduhvata, TRUTH Social, bit će otvorena za “odabrane goste” sljedećeg mjeseca, a bit će dostupna širom zemlje u prva tri mjeseca 2022. godine, navodi se u saopštenju TMTG-a.

“Živimo u svijetu u kojem talibani imaju veliko prisustvo na Twitteru, a vaš omiljeni američki predsjednik je ušutkan”, napisao je Trump.

“Svi me pitaju zašto se neko ne suprotstavi Big Techu? Pa, uskoro ćemo!” dodao je on.

Analitičari smatraju da Trump želi stvoriti platformu koja će parirati Twitteru ili Facebooku, ali to se jednostavno neće dogoditi jer će u startu po svojoj prirodi to biti ispolitizirana društvena mreža i neće biti “pričaonica” poput Twittera ili mjesto na kojem se cijela porodica nalazi, poput Facebooka.

Podijeli objavu

Možda vas zanima