Zelenski upozorio na “ružni” napad koji bi Rusi mogli izvesti prije Dana nezavisnosti Ukrajine

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski poručio je Ukrajincima da budu oprezni uoči obilježavanja 31 godine od kada je Ukrajina dobila nezavisnost od Sovjetskog saveza.

“Svi moramo biti svjesni da bi ove sedmice Rusija mogla učiniti nešto posebno ružno, nešto posebno opako”, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju naciju.

Guverner oblasti Harkov, kazao je da će u srijedu čitav dan u Harkovu na snazi biti policijski sat. Inače, uobičajno je da u ovom gradu policisjki sat traje od 10 navečer do šest sati ujutro. Harkov je blizu granice i često je meta ruskih raketnih napada.

U subotu su ruske snage izvele nove napade na civilne objekte u južnoj Ukrajini. U napadu na stambeni dio Pivdennoukrainska povrijeđeno je 14 civila. Zabrinutost je izazvalo to što se u ovom gradu nalazi jedna od nuklearnih elektrana.

Zelenski se u govoru osvrnuo i na Krim te poručio da je okupacija privremena i da se Ukrajina vraća. Ukrajinske snage su izvele napad dronom na komandu ruske crnomorske flote. Ruski guverner Krima je objavio tvrdnje da je protivzračna odbrana uspješno srušila dron iznad zgrade komande.

Podijeli objavu

Možda vas zanima