Dvojica crnogorskih ministara prisustvovali obilježavanju neustavnog Dana RS-a, uslijedile osude

Brojni političari u Crnoj Gori žestoko su reagovali na prisustvo ministra pravde Marka Kovača i ministra finansija Aleksandra Damjanovića ove države na obilježavanju neustavnog dana entiteta Republike Srpske.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović pita da li je ovo neka nova vanjska i regionalna politika Vlade na koju misle da se naviknemo?

“Prisustvo ministara Vlade Crne Gore neustavnom Danu RS je odnos Vlade kao cjeline. Jer Vlada ne može imati dvije politike. Pošto se daje i odlikovanje Putinu očekujemo i da dignu zdravicu ministri iz ‘evropskog’ SNP-a”, napisao je na Twitteru Vujović.

Šefica Poslaničkom kluba Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić ocjenjuje da su odlukom da budu dio proslave neustavnog dana tzv. republike srpske ministri Damjanović i Kovač, pored nepriznavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, poslali poruku da podržavaju genocid, etnička čišćenja i druge ratne zločine na kojima je stvarana tzv. republika srpska.

“Pitam se koliko li licemjeran mora biti čovjek da prisustvuje i komemoraciji u Srebrenici i proslavi tzv. dana tzv. republike srpke? Odgovor na to pitanje može nam dati samo Marko Kovač, ministar nepravde i tehničkom mandatu”, navela je ona na Twitteru.

Izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević je istakao da je riječ o potezu koji nanosi ogromnu bruku građanima Crne Gore.

“Sramni odlazeći ministri! Jednako ovako poštuju i Ustav Crne Gore, kao što poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Bruka koju nanose građanima Crne Gore je ogromna! Sramna Vlada, sramni ministri”, naglasio je Mrvaljević.

Portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić kaže da je prisustvo Kovača i Damjanovića svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još jedna je potvrda antievropskog karaktera Abazovićeve Vlade koja svakim danom svog funkcionisanja ugrožava dobrosusjedske odnose i evropsku perspektivu Crne Gore.

“Ovaj nezapamćeni skandal koji sebi nije dozvolila ni apostolska Vlada Zdravka Krivokapića još jedan je žestok udarac za međunarodni imidž i reputaciju naše države koji prijeti da Crnu Goru kompromituje kao pouzdanog regionalnog partnera”, rekao je Nikolić.

Član Predsjedništva Socijaldemokrata Nihad Canović naglašava da je crnogorskom ministru pravde Marku Kovaču bitnije da jača saradnju sa proruskim Miloradom Dodikom od njegovanja dobrih regionalnih odnosa i poštovanja suvereniteta cjelovite BiH i njenih institucija.

“Mada, resorni ministar koji je zadužen za pravni sistem Crne Gore ne poštuje institucije svoje zemlje, pa nije ni iznenađenje što ne poštuje institucije. To je ta “politika mira i saradnje” koju neka nova Crna Gora želi da promoviše u regionu”, naveo je Canović na Twitteru.

I reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je na Twitteru osudio prisustvo predstavnika Vlade Crne Gore proslavi neustavnog Dana Republike Srpske.

Izrazivši svoje željene prisustvom ministara Aleksandra Darmanovića i Marka Kovača, reis je, između ostaloga naveo i da se radi o neustavnim prazniku, te da su ministri prisustvovali na poziv Milorada Dodika, koji je, ordenom u povodu ovoga neustavnog praznika odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi cdm.me.

Podijeli objavu

Možda vas zanima