BOSS traži od OHR-a da u Izborni zakon BiH uvede odredbe o održavanju vanrednih izbora

Činjenica da će Federacija BiH dočekati Opšte izbore 2022 a da nije formirana izvršna vlast nakon Opštih izbora 2018. godine, obavezuje Visokog predstavnika da izmjenom Izbornog zakona odredi mogućnost održavanja vanrednih izbora, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Građani ne smiju biti taoci nemoralne politike niti izabranih zvaničnika koji radi ličnih interesa neće odrediti mogućnost održavanja vanrednih izbora, te je obaveza Visokog predstavnika izmjenom Izbornog zakona odrediti raspisivanje vanrednih izbora ukoliko rezultati redovnih izbora ne budu implementirani u roku od tri ili šest mjeseci.

BOSS predlaže da se odredi i mogućnost za održavanje vanrednih izbora za sve nivoe vlasti i za slučaj drugih okolnosti blokiranja rada zakonodavne ili izvršne vlasti, pa i ukoliko vlast očigledno djeluje protiv interesa građana. U cilju stimulacije izabranih zvaničnika na što brže formiranje izvršne vlasti i djelovanja u interesu građana potrebno je da Visoki predstavnik donese odluke da izabrani zvaničnici na svim nivoima nemaju bilo kakvu novčanu naknadu u okolnostima blokiranja rada institucija ili nerada.

Podijeli objavu

Možda vas zanima