Edin Vranj pušten na slobodu

Edin Vranj koji je 12. septembra uhapšen na graničnom prijelazu Uvac prilikom ulaska u Srbiju, danas je pušten na slobodu.

Ovu informaciju objavila je ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković.

“Upravo sam obaviještena od otpravnika poslova Ambasade BiH u Beogradu da je Edin Vranj pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku Republike Srbije te namjeru da se predmet ustupi bh. pravosuđu”, napisala je ona.

Dodala je kako je saradnja dva tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina neophodna ukoliko želimo normalizaciji stanja.

“U tom pravcu očekujemo i postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović. Vrijeme je da u pogledu regionalne saradnje pređemo sa riječi na dijela”, navodi Turković.

Vranj je bivši visoki službenik Federalne uprave policije (FUP). Šira javnost ga pamti kao načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, te kao načelnika Odjela za organizirani i međukantonalni kriminal, čiji su inspektori u to vrijeme postizali zapažene rezultate na hapšenju brojnih i poznatih kriminalaca.

Pravosuđe Srbije ga tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske RS.

Puštanje na slobodu Edina Vranja dolazi nakon odluke srbijanskih vlasti da bh. pravosuđu ustupi 26 predmeta za ratne zločine nad Srbima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima