BOSS: Svi nivoi vlasti u BiH moraju pokazati jedinstvo u sprječavanju segregacije i ponižavanja građana

Izjave ministara zdravstva u kantonima koji su najavili uvođenje VTP covid potvrda da ih neće uvoditi, date u dnevniku O kanala 06.12.2021. godine, nakon što je Vlada FBiH povukla prijedlog u uvođenju VTP pravila, obavezuju i Vladu Zeničko-Dobojskog  kantona da na današnjoj sjednici odbije prijedlog Kriznog štaba ministarstva zdravstva ovog kantona, kako se ne bi bili jedina administrativna jedinica u BiH koja će diskriminirati građane, jer ni Republika Srpska i Brčko Distrikt nisu uveli VTP covid potvrde, istakao je predsjednik   BOSS-a Mirnes Ajanović.

Dokaz otpora uvođenju segregacijskih pravila su brojni komentari građana na društvenim mrežama, ali i višednevna anketa na Face TV gdje se 85% građana izjasnilo da se ne želi vakcinisati ni pod prijetnjom represivnih mjera.

Takođe, upućuje se i javni poziv Vladi Tuzlanskog kantona da, bez obzira na izjašnjenje ministra zdravstva da se neće uvoditi VTP pravila, ukine ponižavajuću i segregacijsku odluku o ograničavanju ulaska građana u ugostiteljske objekte nakon 19 sati, jer je besmislena. Zdravo-razumski je nelogično da nevakcinisani i lica koja su prebolila koronu mogu biti u objektu do 19 sati, a onda postaju opasni i moraju se izbaciti vani, a u objektu mogu ostati vakcinisani iako i oni mogu prenositi virus. Ova odluka Vlade TK rezultirala je o okolnošću da je Federalno tužilaštvo proslijedilo BOSS-ovu krivičnu prijavu na postupanje Kantonalnom tužilaštvu TK, a Ustavnom sudu BiH podnesena je i apelacija od strane Ivana Jukića.

Pozitivne odluke Vlade Ze-Do kantona i Vlade TK rezultirale bi da Bosna i Hercegovina postane prva država u cijelom svijetu koja se odredila da neće postojati segregacijska pravila i provođenje torture nad građanima, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima