Erdogan pušta Finsku u NATO, ali ne i Švedsku

Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO, ali ne podržava kandidaturu Švedske, izjavio je to turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Naš stav o Finskoj je pozitivan, ali nije pozitivan prema Švedskoj”, rekao je Erdogan o njihovim aplikacijama za NATO u govoru pred svojim zastupnicima AK Partije u parlamentu.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje transatlantskom odbrambenom paktu nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali su se suočile s neočekivanim prigovorima Turske i od tada su nastojale dobiti njenu podršku.

Premijeri zemalja kandidata za NATO, Švedske i Finske, planiraju se danas sastati u Stockholmu. Na sastanku će se vjerojatno prvenstveno govoriti o zaustavljenom procesu ulaska dviju nordijskih zemalja u NATO.

Ankara svoju potporu dvijema zemljama uslovljava izručenjem terorista, uglavnom Kurda. Traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Podijeli objavu

Možda vas zanima