Erdogan: Ukoliko mene pitate Dejtonski sporazum je izvor problema, a Alija ga je morao potpisati

Nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je u situaciji u Bosni i Hercegovini i u tom kontekstu iznio suprotne stavove od svog domaćina.

Podsjećamo, Milanović je kazao da je Dejtonski sporazum temelj mira i funkcionisanja Bosne i Hercegovine. Ipak, Erdogan je iznio stav da je osnovni problem Dejtonski mirovni sporazum.

“Ukoliko mene pitate zbog čega postoji taj problem on je nastao zbog Dejtonskog sporazuma jer Dejtonski sporazum nije riješio probleme u Bosni i Hercegovini”, rekao je Erdogan.

Dodao je da je u tom periodu direktno od Alije Izetbegovića slušao da BiH nije mogla učiniti ništa i da se sporazum morao potpisati.

“Znači da i on tada nije bio zadovoljan sporazumom. Naravno danas imamo tamo Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, imamo entitete u BiH, imamo lidere koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke u BiH trebaju da donesu lideri BiH tako što će oni sastati i donijeti konačne odluke”, kazao je Erdogan.

On je naglasio da je jedinstvo i cjelovitost Bosne i Hercegovine od velike važnosti.

“Bosna i Hercegovina je platila veliki teret za to i želim da niko ne plaća slične cehove u budućnosti”, rekao je predsjednik Turske.

Osim toga, kazao je da su dogovorili nastavak dijaloga po pitanju Bosne i Hercegovine nakon općih izbora.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima