Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” ponovo u Zenici

Višestruko nagrađen Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” održat će se  drugi put za redom u Zenici u junu ove godine u organizaciji Vrtića “Abakus”, Bosanskog narodnog pozorišta i Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus”, na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, 17.6.2023. u 12h.

Vrtić “Abakus” je za 14 godina rada organizirao preko 50 kulturno-javnih manifestacija. Prošlogodišnji Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” osvojio je najprestižnije priznanje za edukatore u Bosni i Hercegovini, “Nagradu za najinovativnije odgajateljice u 2022.godini”, COI Step by step, što nas čini aplikantima i za prestižnu svjetsku nagradu Global Teacher Prize. Naša originalna autorska ekološka predstava “Kad se male ruke slože”, kao dio sadržaja Festivala, nagrađena je sa tri nagrade na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK: Nagradom za kolektivnu igru, Nagradom za partnersku igru, te glavnom Nagradom za najbolju predstavu takmičenja u cjelini.

Riječ je o velikoj manifestaciji sa 200 učesnika i oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su: djeca uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici i studenti.

Specifični cilj manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Podijeli objavu

Možda vas zanima