Njemačka prelomila: Ruski ugalj prestajemo kupovati 1. augusta, a naftu 31. decembra

Njemačka će u potpunosti prestati kupovati ruski ugalj 1. augusta i rusku naftu 31. decembra, što će označiti veliku promjenu u izvoru snabdijevanja zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji u Sidneju.

Ključni izazov koji je pred nama biće popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada se Evropska unija odvikne od 158 milijardi kubnih metara (bcm) gasa koje Rusija isporučuje godišnje, rekao je Kukies.

“Bit ćemo bez ruskog uglja za nekoliko sedmica,” rekao je on za Sidnejski energetski forum, čiji su zajednički domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusija je ranije isporučivala 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je on.

“Svako ko poznaje historiju naftovoda Druzhba, koji je već bio oruđe sovjetske imperije nad istočnom Evropom, osloboditi se te zavisnosti nije trivijalna stvar, ali to je stvar koju ćemo postići za nekoliko meseci”, rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz ukapljenog prirodnog gasa (LNG) kako bi pomogla popuniti jaz u opskrbi gasom, ali je naglasio da, iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubnih metara gasa u LNG obliku u Evropu, to je i dalje ostavilo ogroman jaz .

“Ne možemo samo zamisliti da ovaj problem nestane”, rekao je Kukies.

Rekao je da će, dok je Njemačka bila fokusirana na prelazak na neto nulte emisije i nedavno uvela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljive energije, gas bio od suštinskog značaja za promjenu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima