Firmi iz Čelinca prodat prostor bivšeg logora Keraterm u Prijedoru

Tvornički kompleks u Prijedoru, u kojem je tokom posljednjeg rata bio logor Keraterm, je prodat. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Skupštine Grada Prijedora i bivši logoraš Mirsad Duratović (DF).

Prema njegovim riječima, apelovao je da se skupi novac i kupi ovaj prostor, ali da sluha nije bilo.

“Keraterm je prodat kompaniji iz Čelinca. Ovo je treći put da je Keraterm bio na prodaju. Kada se prodavao drugi put, tadašnji vlasnik mi je ponudio da nađem nekog da ga kupi. Tražio sam pomoć, govorio od Sarajeva i političara do nekih biznismena bivših logoraša da se organizujemo i kupimo taj objekat. Cijena je bila ispod dva miliona KM. Nažalost, nije ni tada bilo sluha, kao ni sada”, istakao je Duratović.

Keraterm, kao i logori Omarska i Trnopolje bili su među mjestima masovnog ubijanja Prijedorčana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Ubijeno je 3.176 ljudi, među kojima je 102 djece. Upravo je u okolini Prijedora, u Tomašici, pronađena najveća masovna grobnica na Balkanu.

U Prijedoru, kao i logorima, još ne postoji spomen-obilježje kojim bi se odala počast hiljadama ubijenih ljudi. Da to tako bude volja je vlasti u Republici Srpskoj. Za zločine na području Prijedora osuđeno je 37 osoba na ukupno 617 godina zatvora, uz napomenu da je Radovanu Karadžiću izrečena kazna doživotnog zatvora.

Podijeli objavu

Možda vas zanima