Ekipa za sumnjivu nabavku respiratora i danas u sudnici Suda BiH

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji nastoji izbjeći medijske ekipe pa dolazi na ročišta i sat ranije, danas to nije uspio, ali je brzim korakom ušao u prostor državnog suda.

Suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak opušteno je u društvu advokatice došetao do kapije Suda BiH, kao i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, koji se ipak blago iznervirao jer su ga dočekala zaključana vrata.

Posljednja je stigla ministrica finansija FBiH Jelka Milićevič.

Na prošlom ročištu svjedočila je federalna budžetska inspektorica Jelena Znahor, koja je odgovarala na pitanja u vezi s inspekcijskim nadzorom u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) iz novembra 2020. godine.

Znahor je u tom periodu s kolegicom na terenu utvrđivala sve okolnosti u vezi s ponudama, prebacivanjem budžetskih sredstava i realizacijom ugovora između FUCZ-a i ”Srebrene maline”.

Ona je najprije govorila o tome kako su neke ponude bile nejasne, da nije imala ni dovoljno podataka kada je riječ o određenim ponudama i da joj kroz taj nadzor nije bilo jasno zašto je ”Srebrena malina” bila najbolji ponuđač.

Zanimljivo je bilo u nastavku, kada je braniteljica Fahrudina Solaka, advokatica Marsela Bajramović, unakrsno ispitivala Znahor, gdje su pokušali pobiti tvrdnje koje se odnose na prebacivanje novca ”Srebrenoj malini” 2020. godine, dan prije nego što će biti potpisan ugovor s ovom kompanijom (2. aprila), dok Solakova odbrana tvrdi da je novac prebačen nakon sklopljenog ugovora (3. aprila).

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima